Ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Χατζηδάκης μίλησε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, για τους πόρους που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ . Οι πόροι ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια ευρώ και θα δοθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν αυτές οι επιχειρήσεις  αναμένεται να ανακοινωθούν στις 15 Μαρτίου.

xatzidakisΟ κ.Χατζηδάκης ανέφερε πρώτα απ όλα ότι διασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση της τάξεως του 1.375.000.000 ευρώ για ορισμένες από τις Περιφέρειες της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πράγμα το οποίο θα επιτρέψει μια πιο σημαντική χρηματοδότηση για μεγάλο τμήμα της νησιωτικής Ελλάδας.

Δεύτερον, οτι επετεύχθει αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από 50% που προβλεπόταν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο 60%.

Τρίτον, οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου σε ό,τι αφορά παραδείγματος χάριν τη συνδεσιμότητα των νησιών και τα λοιπά, θα ληφθούν υπόψη στην εκπόνηση και στην εφαρμογή φυσικά του νέου ΕΣΠΑ, της συμφωνίας της εταιρικής σχέσης όπως θα λέγεται. Δηλαδή η επιταγή του Συντάγματος για έμφαση στην πολιτική στα νησιά θα αντανακλάται στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ.

Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, το Υπουργείο Ανάπτυξης δέσμευσε πρόσθετους πόρους 80 εκ.ευρώ, από το ΕΣΠΑ που θα διοχετευθούν χωρίς καθυστερήσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις των ελληνικών νησιών. Ειδικότερα για μικρές ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις σε όλα τα νησιά που σχετίζονται με τον τουρισμό. Παραδείγματος χάριν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστίαση και τα λοιπά.

Σε κάθε περίπτωση θα επιχειρηθεί να καλυφθεί ένα μεγάλο εύρος μικρών επιχειρήσεων. Δηλαδή ακόμη και όσες δεν καλύπτονται από τρέχοντα προγράμματα άμεσων ενισχύσεων, όπως το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά χωρίς επικαλύψεις με τα υφιστάμενα προγράμματα.

Έτσι θα παρέχονται δάνεια μεταξύ 10 και 30 χιλιάδων ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Ειδικά για τα νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους που θεωρούνται με βάση τον επίσημο ορισμό που ακολουθείται τα μικρότερα νησιά, που είναι και η πλειοψηφία των νησιών μας, το επιτόκιο θα είναι μηδενικό.

Τα δάνεια αυτά θα δοθούν για τις επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων για να αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών και των αγαθών που προσφέρουν. Δηλαδή θα αφορούν παραδείγματος χάριν την ανανέωση του εξοπλισμού, τη διαμόρφωση αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, την προώθηση των τοπικών προϊόντων (παραδείγματος χάριν το ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία με ντόπια αγαθά), τη δικτύωση για προμήθειες και προβολή, την περιβαλλοντική αναβάθμιση κτηριακών εγκαταστάσεων και τα λοιπά.

Η επίσημη προκήρυξη των δράσεων αυτών για τα νησιά θα δημοσιοποιηθεί το αργότερο στις 15 Μαρτίου. ώστε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, ήδη από φέτος, για να υπάρχει αντανάκλαση αυτών των μέτρων στη φετινή τουριστική περίοδο.