«Ευελιξία» συνιστά στο Ιράν η ΕΕ αναφορικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις στο Καζακστάν στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του λέγοντας ότι θα «γίνει ό,τι κριθεί απαραίτητο» για να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο η Τεχεράνη.

iran_2_0Η Δύση έχει έντονες ανησυχίες για τον εμπλουτισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με ουράνιο και έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων προκειμένου να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο και να κάμψει την αντίσταση της Τεχεράνης, που ισχυρίζεται ότι έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Μετά από αρκετό καιρό «αδράνειας» στις διπλωματικές επαφές των «6» με την Τεχεράνη, με την ΕΕ μάλιστα να υπαινίσσεται ότι το Ιράν «καθυστερεί σκόπιμα» την επανέναρξη των συνομιλιών, καθορίστηκε τελικά συνάντηση στις 26 Φεβρουαρίου στο Καζακστάν.

«Ελπίζουμε το Ιράν να έρθει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με ευελιξία και να γίνει ουσιαστική πρόοδος […] Θα δεσμευθούμε σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης που θα ανταποκρίνεται στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Catherine Ashton.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ μέσω της Catherine Ashton, εκπροσωπεί τις «6» μεγάλες δυνάμεις (Ρωσία, Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα) στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πιέσεις των κυρώσεων έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να φέρουν το Ιράν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο οι κυρώσεις δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Το κλειδί είναι να συμμορφωθεί πλήρως με τις διεθνείς του υποχρεώσεις το Ιράν», υπογράμμισε.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι ΗΠΑ

Στο προχθεσινό (12 Φεβρουαρίου) του διάγγελμα ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, τόνισε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι «ενωμένες» και ότι θα γίνει «ό,τι κριθεί απαραίτητο» σε περίπτωση που δεν βρεθεί διπλωματική λύση.

«Οι ηγέτες του Ιράν πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τώρα είναι η ώρα για μια διπλωματική λύση, διότι ο συνασπισμός είναι ενωμένος και τους ζητά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, και θα κάνουμε οτιδήποτε κριθεί απαραίτητο προκειμένου να αποτρέψουμε την απόκτηση πυρηνικού όπλου», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
[box type=”info

Απόψεις
«Η διττή προσέγγιση που ακολουθεί μια σειρά κρατών [απέναντι στο Ιράν] είναι μια μάταιη προσπάθεια με την έννοια ότι η άσκηση πιέσεων στο Ιράν θα εκτροχιάσουν τις προσπάθειες εύρεσης μια διπλωματικής λύσης», τόνισε σε δήλωσή της η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ.

«Επομένως προκειμένου να είναι επιτυχημένες οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν με εποικοδομητικό και θετικό πνεύμα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου θα πρέπει να «αναγνωριστεί» από τους «6».

«Οι απειλές, οι μονομερείς κυρώσεις μόνο χειρότερα κάνουν τα πράγματα», τόνισε πρόσφατα ο ρώσος ΥΠΕΞ Sergei Lavrov, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται μια δημιουργική και προχωρημένη προσέγγιση».

[/box]

Πηγή: euractiv.gr