Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στις επιχειρήσεις εστίασης η παρατεταμένη κρίση και η παράλληλη αύξηση του ΦΠΑ στο 23% επεσήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιάννης Τσάκος.
Περίπου «4.000 εστιατόρια έβαλαν λουκέτο το 2011 μόνον στην Αττική και χάθηκαν 24.000 εργασίας λόγω της κρίσης και της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάκος, τονίζοντας μάλιστα πως ο κλάδος δεν θα επιδιώξει τη μείωση του ΦΠΑ στο 19%, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, καθώς ακόμα και αυτό το ποσοστό παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η κυβέρνηση προτίθεται να επιδιώξει τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην εστίαση στο 19%, από το 23% που είναι σήμερα, βασιζόμενη στην πρόσφατη παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι υποεκτιμήθηκε το βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα λόγω των μέτρων προσαρμογής.
Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες έχουν ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ που καλούνται να καταβάλουν στο 13%.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να εξετάσουν ενδεχόμενες αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα με γνώμονα το λάθος του ΔΝΤ. Ήδη Όλι Ρεν επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, έχει δηλώσει ότι δεν συμμερίζεται τους υπολογισμούς για το λάθος, υποστηρίζοντας ότι η μεγαλύτερη ύφεση που βιώνει η χώρα μας πηγάζει από την μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο επικεφαλής του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στους Νέους Φακέλους του ΣΚΑΪ, αποσαφηνίζοντας ότι δεν συμμερίζεται την ανάλυση περί λάθους που εκπόνησε το ΔΝΤ.
Πηγή: skai.gr