Να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κρίσιμη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ κάλεσε χθες (12 Φεβρουαρίου) στο διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama. Η εν λόγω συμφωνία είναι τεράστιας σημασίας καθώς καλύπτει το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.

obama_4_0_0«Απόψε ανακοινώνω ότι θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου και Επενδύσεων με την ΕΕ, καθώς το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα στηρίξει εκατομμύρια καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας», είπε ο αμερικανός.

ΗΠΑ και ΕΕ ήδη έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική σχέση παγκοσμίως, παράλληλα όμως και την πιο περίπλοκη. Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα ενώσει τις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, με 4 άλλες χώρες που βρίσκονται στις 10 κορυφαίες: τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία.

Αντιμέτωπες με την αργή ανάπτυξη στην εσωτερική τους οικονομία και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, οι μακροχρόνιοι σύμμαχοι ξεκίνησαν στα τέλη του 2011 να εξετάζουν τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των μεταξύ τους σχέσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, θέτοντάς τες προτεραιότητα όπως επίσης και με τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Η ΕΕ πρόσφατα ήρε τις απαγορεύσεις στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ ζωντανών χοίρων και βοείου κρέατος που πλένονται με γαλακτικό οξύ, προκειμένου να κατευνάσουν τις αμερικανικές ανησυχίες για τα γεωργικά ζητήματα.

Οι αμερικανοί θέλουν άρση της απαγόρευσης γενετικά τροποποιημένων προϊόντων

Οι αρχηγοί της οικονομικής επιτροπής της Γερουσίας, σε επιστολή τους προς τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Ron Kirk την Τρίτη, χαιρέτησαν τις εξελίξεις και είπαν ότι η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει και τη μείωση των ευρωπαϊκών περιορισμών στα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.

«Μια ισχυρή και συνολική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων με την ΕΕ έχει τη δυναμική να δημιουργήσει σημαντικές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για τους αμερικανούς» ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, είπε ο Dave Camp, Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για θέματα φορολόγησης και δασμών.

Πηγή: euractiv.gr