Συναντήσεις με tour operators από τουριστικές αγορές-στόχους θα έχει σήμερα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, με στόχο την αύξηση των διεθνών αφίξεων με παράλληλη ενίσχυση των τουριστικών εισπράξεων.

roxaniΗ υπουργός βρίσκεται για δεύτερη μέρα στο Βερολίνο, όπου έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους μεγαλύτερους Γερμανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες. Χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η υπουργός Τουρισμού παρευρέθη στην εκδήλωση για την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας «Βefore Midnight», η οποία γυρίστηκε σε Καρδαμύλη, Πύλο και Κορώνη.

Την Κυριακή η κ. Κεφαλογιάννη είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με 48 κορυφαίους tour operators της Ρωσίας, στο Ελληνορωσικό φόρουμ που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. Η ρωσική πλευρά διερεύνησε τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας των δυο χωρών, με στόχο οι Ρώσοι τουρίστες να φτάσουν το 1 εκατ. το 2013, ενώ επισήμανε συγκεκριμένους ανασταλτικούς παράγοντες. Βασικό ζήτημα παραμένει η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων, ενώ σημειώνεται ότι τη στιγμή που η Ελλάδα σημείωσε 20% αύξηση το 2012, σε σχέση με το 2011, ανταγωνιστικοί προορισμοί πήραν μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας. «Πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση για να ξεπεράσουμε δυσκολίες που φρενάρουν τη χορήγηση βίζας σε Ρώσους τουρίστες», ανέφερε η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη. Πρόσθεσε πως «αναπτύσσεται ένα ισχυρότερο δίκτυο αερομεταφορών με τις απευθείας πτήσεις της Aeroflot και της Aegean με τη Μόσχα.

Αναπτύσσουμε τις αερομεταφορές μας προς την Αγία Πετρούπολη αλλά και προς άλλες σημαντικές πόλεις της Ρωσίας». Ωστόσο, όπως σημείωσε, ο αντιπρόεδρος της Aegean Ε. Βασιλάκης υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των ρωσικών πόλεων όπου μπορούν να γίνονται τακτικές πτήσεις από και προς Ελλάδα. Η εταιρία, πάντως, εκτελεί 45 δρομολόγια από τη Ρωσία, προς ελληνικούς προορισμούς και το 2013 σκοπεύει να προσθέσει Κω, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη, Σκιάθο, Καβάλα, ενδεχομένως Μύκονο και Σαντορίνη. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το 2012, τη χώρα μας επισκέφθηκαν 875.000 Ρώσοι τουρίστες που πραγματοποίησαν 9,6 εκατ. διανυκτερεύσεις, δηλαδή είχαν μέσο όρο παραμονής 11 νύκτες και μέσο όρο ημερήσιας δαπάνης 98 ευρώ. Επίσης ο μέσος όρος της δαπάνης κάθε Ρώσου επισκέπτη ανά ταξίδι ήταν 1.085 ευρώ. Ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι για τη μεγιστοποίηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Ελλάδα απαιτείται βελτίωση: των υποδομών και αξιοθέατων της χώρας είτε πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους είτε για δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια, της ευκολίας πρόσβασης στην Ελλάδα, με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας για τις νέες αγορές υψηλού ενδιαφέροντος όπως η Ρωσία και φυσικά, με τη διευκόλυνση των επενδύσεων απλουστεύοντας τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Πηγή: energypress.gr