Αυξάνονται οι πιέσεις της προς τη Σκωτία να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε νομική γνωμοδότηση που ισχυρίζεται ότι μια δυνητική ανεξαρτητοποίηση θα είχε ως αποτέλεσμα η Σκωτία να χάσει τη συμμετοχή της στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.
Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, συμμετέχει ενεργά στην διεξαγωγή του σχεδιαζόμενου δημοψηφίσματος του χρόνου και έχει υποβαθμίσει τις συνέπειες του «Ναι» απέναντι στο διεθνές στάτους της χώρας.
Ωστόσο η 57σέλιδη νομική γνωμοδότηση – που συντάχθηκε για την βρετανική κυβέρνηση από δύο κορυφαίους ανεξάρτητους ειδικούς σε θέματα διεθνούς δικαίου- κάνει λόγο για εκτεταμένες συνέπειες.
Η γνωμοδότηση αναφέρει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα θεωρηθεί «νέο κράτος», κάτι που θα την αναγκάσει να υποβάλει εκ νέου αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ,
«Εάν η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί, μόνο οι υπόλοιπες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσουν αυτόματα να ασκούν τα ίδια δικαιώματα, υποχρεώσεις και εξουσίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, όπως κάνει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο, και δε θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευθούν υπάρχουσες συνθήκες ή να κάνουν εκ νέου αίτημα ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς», υπογράμμισε η κυβέρνηση.
Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δημοσιεύσει γνωμοδότηση, δείχνει την ανησυχία της ότι οι Σκωτσέζοι θα ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, προκαλώντας την διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου που αποτελείται από την Αγγλία, την Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron επενέβη στη συζήτηση την Κυριακή, παραδεχόμενος ότι η Σκωτία έχει ό, τι χρειάζεται για να είναι ανεξάρτητο έθνος, ωστόσο επεσήμανε ότι όντας μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου απολαμβάνει «τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους».
«Ας το θέσουμε απλά: η Βρετανία λειτουργεί καλά. Γιατί να την διαλύσουμε;», έγραψε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σε σκωτσέζικες εφημερίδες.
Ιστορική αντιπαλότητα
Τα κύρια κόμματα του Λονδίνου κάνουν εκστρατεία εναντίον της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, γνωρίζοντας ότι το SNP του Alex Salmond είναι μια έξυπνη και με υψηλά πολιτικά κίνητρα πολιτική μηχανή που δε θα καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια να κερδίσει το «ναι» της ανεξαρτησίας.
Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική αντιπαλότητα, τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις και την αντίληψη ότι το βρετανικό κοινοβούλιο δεν αποφασίζει υπέρ των εθνικών συμφερόντων της Σκωτίας, η εκστρατεία του «Ναι» θέλει ανεξαρτητοποίηση το 2016.
Η απόσχιση ωστόσο της Σκωτίας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις υπόλοιπες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Σκωτία φιλοξενεί τον βρετανικό στόλο πυρηνικών υποβρυχίων Trident, τα έσοδα από το πετρέλαιο της Σκωτίας στη Βόρεια Θάλασσα παραμένουν σημαντικά για τα βρετανικά ταμεία, ενώ πολλοί αναλυτές λένε ότι θα είναι δύσκολο για την Βρετανία να διατηρήσει την ισχυρή φωνή της σε διεθνή όργανα όπως το ΣΑ του ΟΗΕ καθώς και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ.
EurActiv.gr με Reuters
Πηγή: euractiv.gr