Την επιθυμία για απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Mahmoud AhmadinejadΩστόσο, τόνισε ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να γίνουν υπό πίεση. «Τραβήξτε το όπλο μακριά από το πρόσωπο του ιρανικού έθνους, και εγώ ο ίδιος θα αρχίσω συνομιλίες μαζί σας,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αχμαντινετζάντ σε τελετή για τον εορτασμό της 34ης επετείου της επανάστασης του 1979 με την οποία ανετράπη η υποστηριζόμενη από τη Δύση μοναρχία και εγκαθιδρύθηκε ισλαμική δημοκρατία.

«Το ιρανικό έθνος δεν θα παραχωρήσει ούτε σπιθαμή από τα δικαιώματά του» είπε ο Αχμαντινετζάντ. «Οι προσπάθειές σας είχαν στόχο να μη γίνουμε πυρηνικό έθνος, αλλά το κάναμε» υποστήριξε.

Ωστόσο, ο Αχμαντινετζάντ παραδέχτηκε ότι οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις στον ιρανικό λαό. «Σήμερα, λόγω της ανέντιμης πίεσης από τους εχθρούς μας οι άνθρωποι είναι κάτω από πίεση. Η κυβέρνηση εκφράζει την ανησυχία της για την δύσκολη κατάσταση σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας».

Ο Ιρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι η Τεχεράνη θα στείλει σύντομα ένα δορυφόρο σε γεωστατική τροχιά.

Πηγή: skai.gr