Οι σύνθετες μεταλλικές κατασκευές απαιτούν χρόνο και λεπτομέρεια στην κατασκευή ώστε να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνήθως ένας σιδεράς σμιλεύει όπως ο γλύπτης το μάρμαρο, ένα κομμάτι σίδερο υπομονετικά έως ότου πάρει την τελική του μορφή. Δείτε πως η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει τρισδιάστατα μεταλλικά αντικείμενα μέσα από μία εντυπωσιακή παραγωγική διαδικασία.

3dmetal-printerΚάθε αντικείμενο ξεκινά από ένα τρισδιάστατο σχέδιο στον υπολογιστή το οποίο μπορεί να είναι ένα σχέδιο με πολλές λεπτομέρειες (συνήθως με λεπτομερή αντικείμενα έχει ουσιαστική εφαρμογή ο εκτυπωτής). Το κουτί στο οποίο τοποθετείται ψιλή σκόνη ατσαλιού τοποθετείται μέσα στην μηχανή η οποία έχει υψηλή θερμοκρασία για να διατηρηθεί η σκόνη ατσαλιού λεπτή και κοκκώδη. Κεφαλές εγχύουν ένα ειδικό υγρό συγκράτησης (κάτι σαν κόλλα) και ξεκινούν να σχεδιάζουν το αντικείμενο από την βάση του μέχρι την κορυφή. Σε κάθε πέρασμα τοποθείται μία επιπλέον στρώση σκόνης ατσαλιού και έπειτα από αρκετές ώρες και στρώσεις σχηματίζεται το τελικό αντικείμενο.

Στη συνέχεια το αντικείμενο τοποθετείται σε ένα άλλο κουτί με ένα μηχανισμό στήριξης και αφού μπει ένα υλικό συγκράτησης το οποίο θα κρατήσει σταθερά τα αντικείμενα, τοποθετείται σκόνη χαλκού. Όλα μαζί τα υλικά μπαίνουν σε φούρνο ο οποίος “ψήνει” για 24 ώρες στους 1100 Βαθμούς Κελσίου περίπου. Έτσι, μέσα σε λίγες μόνο μέρες μπορεί κανείς να έχει ένα μεταλλικό αντικείμενο με μεγάλη λεπτομέρεια κατασκευής το οποίο μπορεί να βρει εφαρμογή στην κατασκευή χειρολαβών για πόρτες (όπως δείχνει το Βίντεο) ή σε άλλους τομείς.