Στην ΕΕ αναδύεται μια νέα, ολοένα πιο «δυναμική» αγορά παράνομων ναρκωτικών, σύμφωνα με κοινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) και της Europol που δημοσιεύθηκε χθες (31 Ιανουαρίου).

cannabiΗ κοινή έκθεση των ΕΚΠΝΤ και Europol επισημαίνει τη «νέα εποχή» της αγοράς παράνομων ναρκωτικών στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι είναι ικανή πλέον να προσαρμόζεται στα εμπόδια που προκύπτουν και είναι ιδιαίτερα «καινοτόμα» στις αντιδράσεις της.

ΕΕ: «Βασική πηγή τεχνογνωσίας»

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της έκθεσης, ενώ στο παρελθόν η αγορά παράνομων ναρκωτικών στην ΕΕ εστιάστηκε σε συγκεκριμένα ναρκωτικά από ειδικευμένα κυκλώματα που τηρούσαν καθορισμένες «διαδρομές», στην παρούσα φάση η νέα αναδυόμενη αγορά είναι «ρευστή» καθώς υπάρχουν νέες διαδρομές και «πολλές διαφορετικές ουσίες». Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος έχουν την έδρα τους στη βορειοδυτική Ευρώπη και είναι «υπεύθυνες για τη διανομή σχεδόν όλων των ειδών ναρκωτικών σε όλη την ΕΕ».

«Οι [οργανωμένες] συμμορίες προσαρμόζονται στις νέες ευκαιρίες άσκησης εγκληματικών δραστηριοτήτων και αλλάζουν τις μεθόδους και τις οδούς του λαθρεμπορίου, κατά τρόπο ώστε να αποφύγουν την επιβολή του νόμου», σημειώνει ο διευθυντής της Europol, Rob Wainwright.

Η έκθεση γράφει επίσης ότι η Ευρώπη αποτελεί βασική παγκόσμια πηγή των πρόδρομων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ηρωίνης ενώ καίριος είναι και ο ρόλος της ως «πηγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας» όσον αφορά την εντατική καλλιέργεια κάνναβης, την παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών και τις μεθόδους απόκρυψης της κοκαΐνης».

Απόψεις

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Cecilia Malmström, είπε σχολιάζοντας την έκθεση: «Στην πρόσφατη αυτή έκθεση αποτυπώνεται η αυξανόμενη διαδικτυωμένη φύση της σύγχρονης ευρωπαϊκής αγοράς ναρκωτικών, ένα από τα πιο περίπλοκα και διαβρωτικά εγκληματικά φαινόμενα της εποχής μας. Οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος είναι σήμερα πιθανότερο να διακινούν κατά τις συναλλαγές τους ταυτόχρονα πολλές ουσίες και να συνασπίζουν τις δυνάμεις τους. Η διακίνηση ναρκωτικών διαφοροποιείται επίσης, τόσο όσον αφορά την περίπλοκη μορφή των επιλεγόμενων δρομολογίων, όσο και το είδος των διακινούμενων ναρκωτικών. Όλα αυτά καθιστούν επιτακτικό καθήκον την ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ. Τα εθνικά μέτρα είναι απλώς ανεπαρκή, ανεξαρτήτως από το πόσο συμπαγή είναι», δήλωσε η αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις Επίτροπος κα Cecilia Malmström, κατά την παρουσίαση των πορισμάτων της έκθεσης σήμερα.

Ο Διευθυντής της Europol, Rob Wainwright, τόνισε: «Η διεθνής διακίνηση ναρκωτικών εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια δραστηριότητα των περισσότερων ομάδων οργανωμένου εγκλήματος. Οι συμμορίες αυτές προσαρμόζονται στις νέες ευκαιρίες άσκησης εγκληματικών δραστηριοτήτων και αλλάζουν τις μεθόδους και τις οδούς του λαθρεμπορίου, κατά τρόπο ώστε να αποφύγουν την επιβολή του νόμου· επισημάναμε την αύξηση που έχει σημειωθεί στην εκμετάλλευση των νόμιμων δυνατοτήτων μεταφοράς στο χώρο του εμπορίου, π.χ. με εμπορευματοκιβώτια, αεροσκάφη, ταχυμεταφορείς και υπηρεσίες ταχυδρομείου. Οι πρακτικές αυτές διανοίγουν τη δυνατότητα να διακινούνται τα ναρκωτικά μέσω πολλών σημείων διέλευσης, γεγονός που καθιστά δυσχερέστερο το έργο της αναχαίτισής τους. Η τεχνολογία του Διαδικτύου έχει επίσης αποδειχθεί ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα διευκόλυνσης και χρησιμοποιείται συνήθως στο μάρκετινγκ και την πώληση ναρκωτικών».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ, Wolfgang Götz, επεσήμανε: «Για τα συνθετικά ναρκωτικά, αλλά και ολοένα και περισσότερο για την κάνναβη, η ΕΕ παραμένει σημαντική περιοχή παραγωγής ναρκωτικών […] Η τάση για την παραγωγή παράνομων ναρκωτικών δίπλα στις καταναλωτικές αγορές για τις οποίες προορίζονται, όπου είναι λιγότερο πιθανό να αναχαιτισθούν, ενισχύεται σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό. Πληρώνουμε σήμερα το αυξημένο κόστος που συνεπάγονται οι εξελίξεις αυτές με κριτήριο τα προβλήματα για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και την επιβάρυνση των αστυνομικών πόρων, που έχουν ήδη αγγίξει τα όριά τους, με νέα καθήκοντα».

Πηγή: euractiv.gr