Η κυβέρνηση της Σλοβενίας κατέρρευσε χθες, μετά την αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός Janez Janša είχε εμπλοκή σε υπόθεση διαφθοράς.

janas_0Ανατέθηκε τώρα στην Alenka Bratušek μια αριστερό τεχνοκράτη, που θα είναι η πρώτη γυναίκα-πρωθυπουργός στη μετασοβιετική εποχή- να αποτρέψει την μετατροπή της χώρας από μια χώρα-παράδειγμα ως προς την οικονομική της διαχείρισή της στα χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού, σε μια ακόμη ευρωπαϊκή χώρα που χρειάζεται μεγάλα ποσά βοήθειας για να επιζήσει.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε όταν με 55 ψήφους κατά και 33 υπέρ, οι 90 Σλοβένοι βουλευτές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους γιατί η κυβερνητική πολιτική κατέφερε να οδηγήσει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία στην χειρότερη οικονομική και πολιτική κρίση στα 22 χρόνια της ανεξαρτησίας.

Η πτώση της κυβέρνησης στην Σλοβενία αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα, μετά τις εκλογές στην Ιταλία, για την γερμανίδα καγκελλάριο Aggela Merckel η οποία τα τελευταία χρόνια στήριξε με όλες τις δυνάμεις της, τον συνασπισμό που κυβερνούσε τη χώρα αυτή.

Η σκυτάλη πέρασε στην αρχηγό της αντιπολίτευσης,​​ Alenka Bratušek, η οποία θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, αν κατορθώσει να οικοδομήσει ένα συνασπισμό γύρω από μια πλατφόρμα που θα φέρει σταθεροποίηση των οικονομικών της χώρας και θα αποφύγει την «επαιτεία» από την ΕΕ.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή για τη Σλοβενία​​,” δήλωσε η 42-χρονή πολιτικός στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία.

Η χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων εισήλθε στην ΕΕ το 2004 και στην ευρωζώνη το 2007. Με την ανεργία να αγγίζει το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 14-ετών, τον τραπεζικό τομέα να στραγγαλίζεται από τα αναρίθμητα επισφαλή δάνεια και την κερδοσκοπία να ανθίζει, η Σλοβενία ​​ σε λίγο καιρό θα αδυνατεί να βρει χρηματοδότηση και να εξοφλήσει τα περίπου € 2.000.000.000 των χρεών που εκκρεμούν έως τα μέσα του 2013.

Στα τέλη Μαρτίου, κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται η υπερψήφιση από το Κοινοβούλιο των προτάσεων του υπουργικού συμβουλίου της Bratušek, η οποία έχει ήδη συμφωνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες και με δύο από τους πρώην συμμάχους του Janša να της παραδώσουν τα ηνία της χώρας για 12 μήνες, με δυνατότητα να κρατήσει τον εαυτό της στο τιμόνι της κυβέρνησης μέχρι την λήξη της εκλογικής περιόδου το 2015.

Οι περικοπές των δαπανών και οι κατηγορίες για διαφθορά της κυβέρνησης έχουν πυροδοτήσει ένα κύμα διαδηλώσεων, που παρόμοιό του είχε δει τελευταία φορά η Σλοβενία ήταν όταν ​​αποσχίστηκε από την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία το 1991

Τα 7 δις ευρώ που είναι τοποθετημένα σε επισφαλή δάνεια αποκαλύπτουν τη τοξική ανάμειξη της πολιτικής και των οικονομικών στον τραπεζικό τομέα. Η οικονομία της Σλοβενίας, που ανέρχεται σε 35 δις ευρώ, εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 2% το περασμένο έτος, ενώ η ανεργία στη χώρα ξεπερνά το 12%.

Πηγή: euractiv.gr