Στήριξη στους 15.000 καλλιεργητές της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και σε τρία εργοστάσια που απασχολούν γύρω στους 1.000 εργαζόμενους αποτελεί η συμφωνία των 200 εκατ. ευρώ για την απορρόφηση των ελληνικών καπνών που υπεγράφη χθες μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της πολυεθνικής Philip Morris, παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

kapnaΠρόκειται για συμφωνία που σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη μιας πολυεθνικής στα ελληνικά καπνά και που εγγυάται στους καλλιεργητές των ακριτικών αυτών περιοχών τη σίγουρη απορρόφηση μεγάλου μέρους της σοδειάς τους κατά την επόμενη τριετία, σε μια στιγμή μάλιστα που στην Ελλάδα η καπνοπαραγωγή ανακάμπτει και από 25.000 τόνους το 2011 αναμένεται φέτος να φτάσει τους 27.000-28.000 τόνους.

Οι υπογραφές για το σύμφωνο συνεργασίας έπεσαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη και τον πρόεδρο της Philip Morris Ευρώπης Ντράγκο Αζίνοβιτς, τον γενικό επιχειρησιακό διευθυντή της Philip Morris Ιnternational Ανδρέα Καλατζόπουλο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής θυγατρικής της Παπαστράτος Νικήτα Θεοφιλόπουλο.

Η συμφωνία είναι τριετούς διάρκειας (2013-2015) και η Philip Morris δεσμεύεται να αγοράσει σε ανταγωνιστικές τιμές πάνω από 33.000 τόνους επεξεργασμένων καπνών σε φύλλα, τα οποία θα πρέπει να έχουν παραχθεί από τους καλλιεργητές με τη χρήση πιστοποιημένων και συμβατικών σπόρων (όχι μεταλλαγμένων) και εφόσον διαθέσουν την παραγωγή τους σε εξουσιοδοτημένες μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εν προκειμένω τη ΣΕΚΕ (στην Ξάνθη), τη Μιχαηλίδης (στο Κιλκίς) και τη Μισσιριάν (στην Καβάλα). Τα δε καπνοχώραφα των 15.000 περίπου βορειοελλαδιτών καλλιεργητών που στην πλειονότητά τους αναμένεται να ενταχθούν στη συμφωνία, εκτείνονται από την Πιερία και την Καβάλα έως τις ορεινές περιοχές της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Εποπτεία και πιστοποίηση. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει από την πλευρά του να εποπτεύσει κατά πόσο θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους οι φορείς πιστοποίησης, δηλαδή οι ιδιωτικές εκείνες εταιρείες που θα αναλάβουν να ελέγξουν αν και κατά πόσο οι καπνοπαραγωγοί που θέλουν να ενταχθούν στη συμφωνία εφαρμόζουν συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης στον καπνό. Με τον όρο αυτόν εννοούμε ένα είδος ISO για τον καπνό, όπως εξάλλου και για κάθε είδους καλλιέργεια στον αγροτικό χώρο, το οποίο χορηγείται σε όσους κάνουν ορθολογική χρήση νερού, δεν χρησιμοποιούν πολλά εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα κ.ο.κ.

Βάσει της συμφωνίας η Philip Morris εκτιμάται ότι θα απορροφά κάθε χρόνο μέχρι το 2015 γύρω στους 13.500 τόνους καπνών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής ετήσιας ελληνικής παραγωγής. Αυτή ήταν πέρυσι 26.000 τόνους, εκ των οποίων οι 20.500 τόνοι καπνά ανατολικού τύπου (10.500 τόνοι ποικιλίας Μπασμά και 10.000 τόνοι Κατερίνης), αυτά ακριβώς που ενδιαφέρουν τη Philip Morris.

«Αναλογιζόμενοι ότι μιλάμε για μια πολύ προσοδοφόρο καλλιέργεια σε ξερικά χωράφια, μια καλλιέργεια πολύ απαιτητική σε εργατικά χέρια, που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους, τόσο στη φάση της καλλιέργειας όσο και στη φάση της μεταποίησης, αντιλαμβάνεται κάποιος τη σημασία της συμφωνίας», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσαυτάρης.

«Η συμφωνία αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας μας στην Ελλάδα και ενισχύει τη μακρόχρονη παρουσία μας στη χώρα. Καθορίζει ένα τριετές πλαίσιο για τις αγορές ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου από τη Philip Morris International και παρέχει ένα πολύ πιο προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον για τους 25.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες του κλάδου στη χώρα», δήλωσε ο γενικός επιχειρησιακός διευθυντής της Philip Morris International Α. Καλαντζόπουλος.

Καλό εισόδημα. Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης όπου και παράγονται τα καπνά, δεν προσφέρονται για την καλλιέργεια άλλου προϊόντος που θα μπορεί να αποφέρει τόσο ικανοποιητικό εισόδημα όσο ο καπνός. Εστω, για παράδειγμα, μια έκταση 10 στρεμμάτων στην Ξάνθη που με δυνατότητα παραγωγής 150 κιλών το στρέμμα αποφέρει 1.500 κιλά καπνών τον χρόνο. Με 4,5 ευρώ το κιλό, όσο ήταν η τιμή για την ποικιλία Μπασμάς το 2012, ο παραγωγός θα εισπράττει 6.750 ευρώ ετησίως.

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η αποσυνδεδεμένη ενίσχυση που εισπράττει ο κάθε καπνοπαραγωγός, και που μεταφράζεται σε επιπλέον 4.000 ευρώ. Σωρευτικά προκύπτει ένα εισόδημα 11.000 ευρώ ή 900 ευρώ τον μήνα, ποσό όχι χαμηλό για το κόστος ζωής στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θράκης όπου και κατοικούν πολλές από τις οικογένειες των καπνοκαλλιεργητών Μπασμά και Κατερίνης. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα 93 ευρώ ανά στρέμμα που εισπράττουν όσοι από τους καπνοκαλλιεργητές έχουν εντάξει την καλλιέργειά τους σε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Εκτός της συμφωνίας με τη Philip Morris υπάρχει άλλη μία θετική εξέλιξη για τους έλληνες καπνοπαραγωγούς. Στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι από την περιοριστική Κοινοτική Οδηγία που προωθεί η Κομισιόν και που απαγορεύει τα πρόσθετα συστατικά στα προϊόντα καπνού (π.χ. αρωματικές ουσίες), το πιθανότερο είναι να εξαιρεθούν από τις αυστηρές αυτές ρυθμίσεις τα καπνά ανατολικού τύπου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατη σχετική δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου Υγείας της Κομισιόν.

Σήμερα στη χώρα μας καλλιεργούνται 160.200 στρέμματα, εκ των οποίων τα 140.400 αφορούν αρωματικά καπνά ανατολικού τύπου (της ποικιλίας Μπασμάς) σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για το χαρμάνι των τσιγάρων της Philip Morris.

Πηγή: energypress.gr