Ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι το ζητούμενο για τα κόμματα στην Ιταλία , μετά το «αδιέξοδο» του εκλογικού αποτελέσματος, με το κεντροδεξιό στρατόπεδο του Silvio Berlusconi να δηλώνει «έτοιμο» να κυβερνήσει την Ιταλία σε κυβέρνηση συνασπισμού με την κεντροαριστερά του Bersani.

-Postcard_of_Colosseum-20000000002946021-500x375_0Τα αποτελέσματα των εκλογών, που χαρακτηρίστηκαν από την κατακόρυφη άνοδο του Κινήματος των 5 Αστέρων του Beppe Grillo, άφησαν την Κεντροαριστερά με πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, όχι όμως το ίδιο και στην Γερουσία.

Οι διεθνείς αγορές σημείωσαν μεγάλη πτώση στην προοπτική πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, φέρνοντας στη μνήμη τους την κρίση που οδήγησε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στα ύψη και σε μη βιώσιμα επίπεδα, καθώς και το ευρώ στα πρόθυρα της κατάρρευσης το 2011.

«Και ο νικητής είναι: Ακυβερνησία», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας της Ρώμης Il Messaggero, αναφερόμενος στο αδιέξοδο που θα βρεθεί η χώρα τις επόμενες εβδομάδες καθώς «διαχρονικοί» εχθροί θα κληθούν συνεργαστούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς, Pier Luigi Bersani, έχει το δύσκολο καθήκον να προσπαθήσει να συμφωνήσει σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τον πρώην πρωθυπουργό Silvio Berlusconi, αυτόν δηλαδή που κατηγορεί ότι κατέστρεψε την Ιταλία, ή να βρει συμφωνία με τον Grillo, που δεν είναι έμπειρος στην πολιτική.

Ο πρώην επίτροπος Franco Frattini είπε σε συνέντευξή του στην EurActiv ότι ανεξάρτητα του πόσο παράξενο φαίνεται, ένας συνασπισμός Bersani-Berlusconi θα μπορούσε να παράσχει στην Ιταλία τη σταθερότητα που χρειάζεται.

Ωστόσο ο ιταλός, που διετέλεσε ΥΠΕΞ σε τρία υπουργικά συμβούλια του Berlusconi, τόνισε ότι είναι «αδύνατο» να υποθέσει κανείς ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός ενός τέτοιους κυβερνητικού συνασπισμού. Παραδέχτηκε ότι ο ιταλός πρόεδρος Giorgio Napolitano έχει λίγο χρόνο να βρει λύση, πριν λήξει η θητεία του τον Απρίλιο.

Η εναλλακτική επιλογή είναι η διενέργεια νέων εκλογών, είτε αμέσως είτε εντός λίγων μηνών, παρόλο που και οι δύο ηγέτες έχουν δείξει ότι θέλουν να αποφύγουν δεύτερη εκλογική διαδικασία: «Η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και πρέπει να σκεφτούμε», είπε ο Berlusconi σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Grillo, το κόμμα του οποίου πήρε τις περισσότερες ψήφους από κάθε κόμμα ξεχωριστά, θεωρεί πως η επόμενη κυβέρνηση θα μείνει στην εξουσία όχι περισσότερο από 6 μήνες.

«Δε θα μπορέσουν αν κυβερνήσουν», είπε την Τρίτη σε δημοσιογράφους. «Είτε είμαι σε αυτή είτε όχι, δε θα μπορέσουν να κυβερνήσουν».

«Το καμπανάκι χτυπάει»

Σε επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Napolitano είπε ότι δε θα σχολιάσει μέχρι να ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις τα κόμματα ενώ ο Bersani κάλεσε τον Berlusconi και τον Grillo να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» για να διασφαλιστεί ότι η Ιταλία θα έχει κυβέρνηση.

«Η ιδέα μιας πλειοψηφίας χωρίς τον Grillo είναι αδιανόητη. Δεν γνωρίζω κάποιον στο Δημοκρατικό Κόμμα που να το εξετάζει ωστόσο εγώ είμαι αντίθετος», είπε ο Matteo Orfini από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Berlusconi ενισχύθηκε από το γεγονός ότι ο σύμμαχός του στη Λίγκα του Βορρά Roberto Maroni κέρδισε τις εκλογές και έγινε πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας, την καρδιά της ιταλικής οικονομίας και μιας εκ των πλουσιότερων και πιο παραγωγικών περιφερειών της Ιταλίας.

Πηγή: euractiv.gr