Οι ιδιωτικοποιήσεις πιθανόν να καταστήσουν το χρέος της Κύπρου βιώσιμο εκτιμά σε έκθεση της η Deutsche Bank, χωρίς να αποκλείει την ανάγκη για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης και την ανάγκη πιο ξεκάθαρης δέσμευσης των εσόδων από φυσικό αέριο.

The natural gas pipeline in the village of Boyarka.Όπως μεταδίδει το Stockwatch, ο οίκος αναφέρει ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναμένεται να ανέλθει στο 140% του ΑΕΠ και έχουν τεθεί ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η DB εκτιμά επίσης ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις. Εκτιμά ότι όπως είναι σήμερα το μνημόνιο, το δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί στο 122% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 βασισμένο στις προοπτικές ανάπτυξης και τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (€3 δισ. όπως προτείνεται από το υπουργείο Οικονομικών) θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το χρέος στο 106% του ΑΕΠ. Αν και η DB δεν διευκρινίζει πως θα προκύψουν τα €3 δισ., φαίνεται να στηρίζεται σε ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα προκύψουν €2 δισ. από τη διάθεση της συμμετοχής του σε τράπεζες.

Ωστόσο, τονίζεται, οι εκτιμήσεις αυτές μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες και είναι πιθανό ένα σενάριο που οδηγεί σε μη βιώσιμο χρέος. Στην περίπτωση αυτή, προστίθεται, η απευθείας ανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα μπορούσε να είναι κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους.

Πέραν των σαφών δεσμεύσεων για ιδιωτικοποιήσεις, η DB εκτιμά ότι η τελική συμφωνία ενδέχεται να περιλαμβάνει πιο ξεκάθαρη δέσμευση των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο.

Η DB θεωρεί απίθανο ένα σχέδιο απομείωσης των ομολόγων (PSI) αναφέροντας ότι λόγω της δομής του δημόσιου χρέους, τα οφέλη από το PSI για τη μείωση του χρέους είναι περιορισμένα, περίπου στο 11% του ΑΕΠ, και τα ρίσκα της μετάδοσης είναι ψηλά.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχουν πολιτικά εμπόδια από την πλευρά των πιστωτών με διαφορετικές απόψεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ ενώ επισημαίνονται και τα αρνητικά δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο.

Η DB θεωρεί απίθανη τη συμφωνία πριν τις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου ενώ σημειώνει ότι η συμφωνία με την τρόικα μπορεί να ολοκληρωθεί με τη νέα κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013.

Πηγή: energypress.gr