Με «ρεαλισμό» βλέπει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στη διάρκεια της θητείας της Ιρλανδικής Προεδρίας, ο Ιρλανδός Πρέσβης στην Αθήνα, Charles Sheehan, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην EurActiv.gr.

IMG_0272Ο Ιρλανδός διπλωμάτης μίλησε στην Euractiv.gr με αφορμή την ανάληψη του εξαμήνου της Προεδρίας, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει «απλότητα και σαφήνεια» στο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας που πασχίζει για την ανάκτηση της αξιοπιστίας των επενδυτών, ενώ ξεκαθάρισε παράλληλα ότι οι σχέσεις Βρετανίας-Ιρλανδίας είναι «πιο ισχυρές από ποτέ» παρά «τις διαφορετικές αντιλήψεις για την ΕΕ.

Η ψηφιακή αγορά «ευκαιρία» για τους νέους της Ευρώπης

Ερωτηθείς να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν, Jose Barroso, που είπε ότι μετά την οικονομική έπεται η κοινωνική κρίση, ο Ιρλανδός Πρέσβης τόνισε ότι η προτεραιότητα της Ιρλανδίας για την απασχόληση είναι «εκεί όπου κοινωνία και οικονομία συναντώνται».

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή οικονομία ως «παράθυρο ευκαιρίας» για απασχόληση, λέγοντας ότι οι νέοι σε αυτό έχουν «συγκριτικό πλεονέκτημα».

«Το κύριο χαρακτηριστικό του κυβερνοχώρου είναι ότι βρίσκεται παντού». Για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα, ο νέος μιλάει για ανεργία και λέει ότι δεν υπάρχουν προοπτικές στη χώρα του, αλλά όταν σκέφτεται την ψηφιακή αγορά, τα πράγματα αλλάζουν […]Ο κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος είναι να έχουμε μια χαμένη γενιά, και η Εγγύηση για τους Νέους σε αυτό αποσκοπεί, να κρατήσει σε επαφή τους νέους με την αγορά εργασίας».

Σημειώνεται ότι η Εγγύηση για τους Νέους είναι μια σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις χώρες της ΕΕ να εισάγουν ένα σύστημα εγγύησης για τους νέους που θα διασφαλίζει ότι οι νέοι θα λαμβάνουν μια ποιοτική προσφορά εργασίας, συνεχιζόμενη εκπαίδευση, ένα πρόγραμμα κατάρτισης ή πρακτικής άσκησης εντός 4 μηνών από το πέρας των σπουδών τους, ή από τη στιγμή που μένουν άνεργοι.

«Στην Ιρλανδία είχαμε πάντα σταθερό φόρο επιχειρήσεων»

Αναφορικά με τον φόρο επιχειρήσεων που αυξήθηκε κατακόρυφα στην Ελλάδα, ο Ιρλανδός αξιωματούχος τόνισε αρχικά ότι η Τρόικα ποτέ δεν ζήτησε από το Δουβλίνο να αυξήσει τον φόρο επιχειρήσεων. «Δεν ήταν ποτέ μέρος του προγράμματός μας», είπε.

«Υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που έθεσαν το ζήτημα του φόρου επιχειρήσεων της Ιρλανδίας. Αρχικά, δεν είμαστε φορολογικός παράδεισος. Έχουμε 12,5% φόρο επιχειρήσεων που είναι υψηλός φόρος, υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που προσφέρουν χαμηλότερο. Ωστόσο ο φόρος επιχειρήσεων στην Ιρλανδία ούτε αυξήθηκε ούτε μειώθηκε, έμεινε σταθερός και αυτό από την πλευρά των επενδυτών είναι εξαιρετικά σημαντικό», συνέχισε.

Είπε ότι στις επαφές του με πολλούς επενδυτές στην Ιρλανδία, ότι το πιο σημαντικό για αυτούς είναι η «σαφήνεια και η απλότητα». «Πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι όταν ξεκινούν να βγάζουν κέρδος, να ξέρουν πόσα πρέπει να πληρώσουν. Είναι καταστροφικό στο επενδυτικό προφίλ μιας χώρας να ισχύει το αντίθετο, τόνισε.

Αναφορικά με την θέσπιση ενός ενιαίου φόρου επιχειρήσεων στην ΕΕ, το θεωρεί «περίπλοκο», ενώ δεν βλέπει αντίφαση στο να θέτει κάθε κράτος μέλος τον δικό του φόρο επιχειρήσεων σε μια ενιαία αγορά.

«Μοναδική» η ελληνική περίπτωση

Παραλληλίζοντας τις περιπτώσεις Ελλάδας και Ιρλανδίας αναφορικά με τα πακέτα διάσωσης, επεσήμανε ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές καταστάσεις, χαρακτηρίζοντας «μοναδική» την ελληνική.

«Στόχος μας είναι μέχρι τα τέλη του έτους να βγούμε από το πρόγραμμα διάσωσης, να μην εξαρτόμαστε από τη χρηματοδότηση της Τρόικα […] Η ελληνική περίπτωση ωστόσο είναι διαφορετική, μοναδική, και ειδικά με το PSI, είναι τελείως διαφορετική με την ιρλανδική περίπτωση».

Σχετικά με μαθήματα που θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από την περίπτωση της Ιρλανδίας, είπε ότι πρέπει να «παραμείνει σε καλό δρόμο» αναφορικά με το πρόγραμμα διάσωσης.

«Είναι κάτι που παρακολουθούν πολύ στενά οι αγορές καθώς τα πάντα έχουν να κάνουν με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα. Η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πολύ καλά ότι τελικός στόχος είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας, προκειμένου και η Ελλάδα να βγει μόνη της στις αγορές», τόνισε.

Διαφορετικές αντιλήψεις με τη Βρετανία για την Ευρώπη

Στο ερώτημα της EurActiv.gr εάν η Ιρλανδική Προεδρία είναι διατεθειμένη να προσφέρει «ειδική σχέση» στο Λονδίνο με τις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή έξοδος, ο Ιρλανδός διπλωμάτης είπε:

«Οι σχέσεις μας με την Βρετανία δεν έχουν υπάρξει πιο ισχυρές σε πολιτικό επίπεδο που αποκρυσταλλώθηκαν στην πρόσφατη υπογραφή της Δήλωσης Στρατηγικής Συνεργασίας. Ωστόσο έχουμε παραδοσιακά εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις για το ζήτημα της ΕΕ. Ο ιρλανδικός λαός ήταν πάντοτε πιο φιλοευρωπαϊκός από ότι οι βρετανοί. Ωστόσο έχουμε κοινή προσέγγιση αναφορικά με την ενιαία αγορά της ΕΕ».

Σχετικά με το διάγγελμα του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron, που τελικά αναβλήθηκε λόγω της ομηρίας στην Αλγερία, ο Ιρλανδός επεσήμανε ότι μια δυνητική έξοδος της Βρετανίας θα είχε εξαιρετικά «αρνητικές» επιδράσεις για την Ιρλανδία.

«Πρέπει να δούμε τι θα πει αρχικά στο διάγγελμά του ο Cameron, ωστόσο μια πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν πολύ σοβαρή και αρνητική για εμάς [την Ιρλανδία]. Μια υποθετική έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει σοβαρή επίδραση σε εμάς […] το συμφέρον μας είναι η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ. Φυσικά ο Cameron δε θα ζητήσει την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ αλλά την αλλαγή των σχέσεων με τις Βρυξέλλες».

Σε ερώτηση της EurΑctiv.gr εάν ο βρετανός πρωθυπουργός Cameron μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί μια νέα «ειδική σχέση» με τις Βρυξέλλες απάντησε:

«Είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες προκειμένου να ικανοποιηθεί η Βρετανία; …Πρέπει να περιμένουμε τι θα ζητήσει η Βρετανία και εν συνεχεία να εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει εντός των ευρωπαϊκών συνθηκών».

H Ιρλανδία έχει ευθύνη για την προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας

Ο Ιρλανδός Πρέσβης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, λέγοντας μάλιστα ότι αποτελεί «ρεαλιστική προοπτική» στο 6μηνο της Ιρλανδικής Προεδρίας.

«Απογοητευτήκαμε για το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έφθασαν σε αδιέξοδο και ειδικά αυτό Μάιο που η Τουρκία επέλεξε να μην αναγνωρίσει και να συνεργαστεί με την Κυπριακή Προεδρία, ωστόσο τώρα ως Προεδρία έχουμε την ευθύνη να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την τουρκική υποψηφιότητα», είπε.

«Δε θεωρώ μη ρεαλιστικό, κατά την Ιρλανδική Προεδρία, να υπάρξει άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου με την Τουρκία κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα κεφάλαια που μπορούν να ανοιχθούν, ωστόσο εναπόκειται στη βούληση και των δύο πλευρών [μεταξύ κρατών μελλών και Άγκυρας]».

«Μιλάμε και με τις τουρκικές αρχές αλλά και με κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν ανησυχίες, και νομίζω ρεαλιστικά πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει άνοιγμα ενός κεφαλαίου με την Τουρκία», συνέχισε.

Οι πωλήσεις καπνού στο μικροσκόπιο της Ιρλανδικής Προεδρίας

Ερωτηθείς από την EurActiv.gr, πώς κατάφερε η Ιρλανδία να εφαρμόσει το νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους σε αντίθεση με την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι υπήρξε τόσο ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης όσο και «επιβολή» του νόμου.

Στην Ιρλανδία επισημάνθηκε ότι πρώτη προτεραιότητα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους δεν ήταν οι καπνιστές ή οι φίλοι τους που δεν καπνίζουν, αλλά «οι εργαζόμενοι σε αυτά τα μέρη». Υπήρξε, όπως τόνισε, πολλή μεγάλη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τους εργαζόμενους σε μέρη που επιτρέπεται το κάπνισμα.

«Φανταστείτε έναν εργαζόμενο που δουλεύει σε μπαρ να εισπνέει για ολόκληρη τη ζωή του τον καπνό.. Δεν έχει επιλογή, θέλει απλά να δουλέψει και είναι αναγκασμένος να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον καπνιστών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η απαγόρευση στην Ιρλανδία «επιβλήθηκε» με την Υπηρεσία Καπνίσματος. Ο καθένας μπορούσε να πάρει τηλέφωνο ένα συγκεκριμένο νούμερο και αυτομάτως γίνονταν επιτόπιοι έλεγχοι με ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα, συνέχισε.

Σημείωσε επίσης ότι η Ιρλανδική Προεδρία θα προβεί σε ενέργειες για τον έλεγχο της πώλησης καπνού στην ΕΕ, καθώς «σε μια ενιαία αγορά ο καπνός θα αντιμετωπιστεί, όπως θα έπρεπε άλλωστε, ως ένα επικίνδυνο προϊόν». Είναι ένα προϊόν που κυκλοφορεί στην ενιαία αγορά και επομένως η ΕΕ έχει αρμοδιότητες σε αυτό το πεδίο. Τους επόμενους 6 μήνες θα δείτε την Ιρλανδική Προεδρία να λαμβάνει δράση για αυτό το θέμα.

Πηγή: euractiv.gr