75% των Γάλλων και 70% των Γερμανών θέλουν οι χώρες τους να εναρμονίσουν τη φορολογική και δημοσιονομική τους πολιτική, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για την γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι. Δημοσίευμα της EurActiv Γαλλίας.

French President Hollande welcomes German Chancellor Merkel at the Elysee Palace in ParisΠάνω από το 70% των ερωτηθέντων στην έρευνα IFOP, που δημοσιεύθηκε για την 50η επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων, τόνισε επίσης ότι είναι υπέρ μιας γαλλογερμανικής εναρμόνισης σχετικά με τη ρύθμιση της απασχόλησης και τη δημιουργία μιας ενιαίας υπηρεσίας για την απασχόληση που θα βοηθήσει ανέργους να βρουν εργασία και στις δύο χώρες.

Ωστόσο γάλλοι και γερμανοί είναι διχασμένοι αναφορικά με το ποιά αρχή θα πρέπει να είναι η βάση της συνεργασίας Βερολίνου και Παρισιού.

Οι γάλλοι επεσήμαναν την οικονομική ολοκλήρωση, με πάνω από το 70% των ερωτηθέντων να λέει ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να ενώσουν τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις όπως επίσης και να αναπτύξουν κοινά προγράμματα έρευνας.

Αυτή την άποψη μοιράζεται μόλις το 42% των γερμανών, που είχαν μεγαλύτερη κλίση προς τις πολιτιστικές ανταλλαγές (επίσης 42%).

Μπύρα και κρασί

Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 2,600 σε Γαλλία και Γερμανία, έδωσε και μια πιο «ανάλαφρη» ματιά στις γαλλογερμανικές σχέσεις.

Οι γάλλοι, τα δύο πρώτα πράγματα που συνδέουν με τη Γερμανία είναι η Angela Merkel (29%) και η μπύρα (23%).

Αντίθετα οι γερμανοί, στο ίδιο ερώτημα, ανέφεραν το Παρίσι ως πόλη του έρωτα (59%), τον Πύργο του Άιφελ (37%) και το γαλλικό κρασί (32%).

Οι γάλλοι ήταν σαφώς λιγότερο ρομαντικοί για τους γείτονές τους πέρα από το Ρήνο, συνδέοντάς τους επίσης με τα αυτοκίνητα (18%), την ακαμψία και τη λιτότητα (18%), το ναζισμό και τον Χίτλερ (16%).

Εμφανείς ήταν επίσης και οι διαφορές σχετικά με την αναφορά τους στην ιστορία. Στο ερώτημα ποιο γεγονός συνδέουν περισσότερο με τη Γαλλία, πάνω από το 50% των γερμανών απέφυγε μια ιστορική στιγμή ή περίοδο, και προτίμησε να αναφέρει τις διακοπές, το φαγητό και το ποτό. Αντίθετα, οι γάλλοι δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να αναφέρουν την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου (35%) και τους πολέμους (27%).

Πηγή: euractiv.gr