Την ισχυρή αντίθεσή του σε μια βρετανική έξοδο και στην «νέα σχέση» που επιδιώκει το Λονδίνο με την ΕΕ, εκφράζει το Βερολίνο.
Μετά τις δηλώσεις του ανώτατου αξιωματούχου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Philip Gordon, ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να δουν «μια ισχυρή βρετανική φωνή εντός της ΕΕ» και τις εκκλήσεις του βρετανικού επιχειρηματικού κόσμου για παραμονή του ΗΒ στην ΕΕ, τώρα προστίθενται και οι γερμανικές πιέσεις για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου.
Η διακομματική αντιπροσωπεία από την Eπιτροπή Eυρωπαϊκών Yποθέσεων της γερμανικής βουλής που επισκέφθηκε το Λονδίνο, εκδήλωσε τις έντονες ανησυχίες της Γερμανίας.
«Η απώλεια της ενιαίας αγοράς για το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν οικονομική καταστροφή», τόνισε ο Gunther Krichbaum, μέλος του κεντροδεξιού συντηρητικού κόμματος (CDU) της Merkel.
«Μια βρετανική έξοδος θα αποδυνάμωνε την ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά θα αποδυνάμωνε περισσότερο τη θέση της Βρετανίας στον κόσμο», είπε.
«Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, η Ευρώπη θα αντιστοιχεί μόλις το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού […] πρέπει να είμαστε ενωμένοι».
Ακόμη σύμφωνα με το BBC, πολλά μέλη της αντιπροσωπείας επεσήμαναν ότι μια δυνητική βρετανική έξοδος πιθανώς προκαλέσει διαταράξεις τόσο στις σχέσεις Λονδίνου Ουάσιγκτον όσο και στις ευρωατλαντικές σχέσεις συνολικά.
«Κουτί της Πανδώρας» η αναθεώρηση των Συνθηκών
Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron, περί «εκμετάλλευσης» της αναστάτωσης στην ευρωζώνη και την επιδίωξη μιας νέας σχέσης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών μέσω αναθεώρησης των συνθηκών της ΕΕ, οι γερμανοί απαντούν ότι αυτό «θα άνοιγε το Κουτί της Πανδώρας».
«Η επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι πρώτα από όλα νομικά αδύνατη», τόνισε ο Krichbaum.
«Με την ευρύτερη έννοια της διαπραγμάτευσης μιας νέας συνθήκης, δεν είναι ούτε σοφό ούτε χρήσιμο να ανοίξουμε το Κουτί της Πανδώρας», είπε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα άφηνε επικίνδυνο προηγούμενο.
[box type=”tick
Ιστορικό
Το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στην ΕΕ το 1973. Ο πρωθυπουργός David Cameron είναι αντιμέτωπος με αυξανόμενα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει την επανεκλογή του.
Μιλώντας στη σύνοδο του Δεκεμβρίου που διασφαλίστηκε το πρώτο μέρος της τραπεζικής ένωσης, ο Cameron υποβάθμισε τους φόβους ότι το μέλλον της Βρετανίας βρίσκεται στο περιθώριο μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, καθώς τα μέλη της Ευρωζώνης οικοδομούν έναν ακόμη ισχυρότερο πυρήνα.
[/box]
Πηγή: euractiv.gr