Εάν ληφθούν εγκαίρως οι σχετικές αποφάσεις, ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Κύπρου μπορεί να υλοποιηθεί το 2018, επεσήμανε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Α. Παπαγεωργίου, μιλώντας στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη υπουργών για θέματα ενέργειας στην Κύπρο.
«Οικονομικές μελέτες που διεξήχθησαν αποτιμούν το έργο ως εμπορικά βιώσιμο, με βάση τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς και την οικονομική αποτίμηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο υφυπουργός. Μέσω του αγωγού αυτού, μέχρι και 8 δις. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως θα μπορούσαν να μεταφέρονται στην Κρήτη και από εκεί, μέσα από την ηπειρωτική Ελλάδα, είτε προς την Ιταλία με τον υποθαλάσσιο αγωγό POSEIDON, είτε προς τη Βουλγαρία με τον IGB που προωθείται παράλληλα.
«Η τελική μελέτη σκοπιμότητας που θα χρειαστεί να εκπονηθεί, είναι αυτή που θα δείξει τη βέλτιστη όδευση», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η μεταφορά του αερίου μέσω αγωγού είναι μία από τις λύσεις που θα εξεταστούν, αλλά όχι η μόνη και ότι θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί η μεταφορά σε υγροποιημένη μορφή. Σημείωσε ακόμη ότι ο καθορισμός των σχεδιαζόμενων Έργων για την Ανατολική Μεσόγειο ως Κοινού Ενδιαφέροντος θα επιτρέψει, καλύτερους όρους συγχρηματοδότησης από την ΕΕ και ιδιωτικούς χρηματοδοτικούς φορείς και θα καταστήσει τα έργα αυτά υλοποίησιμα.
Για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών και του Ισραήλ ο υφυπουργός ανέφερε Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ συνεργάζονται για την υλοποίηση του EuroAsia Interconnector. Στο πλαίσιο αυτό, στις 19 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στο Ισραήλ για τις τεχνικές πλευρές του θέματος. Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η short list των εταιρειών που προχωρούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ήπειρο, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο ενώ ως τα τέλη Ιανουαρίου θα συνεχιστούν οι σεισμικές έρευνες της Νορβηγικής PGS για υδρογονάνθρακες στη Δυτική και Νότια Ελλάδα «ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να εξάγουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα για τη δυνατότητα αξιοποίησης των εγχώριων κοιτασμάτων, και να προχωρήσουμε σε ένα νέο γύρο αδειοδότησης στα μέσα του 2014.»
Πηγή: energypress.gr