Οι αρχικές μετρήσεις των δεικτών PMI (Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών – Purchasing Managers Index) της Ευρωζώνης για τον Νοέμβριο βρίσκονται στο επίκεντρο του οικονομικού ημερολογίου σήμερα.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αμετάβλητη μέτρηση του σύνθετου δείκτη στις 45,7 μονάδες, με τους δείκτες μεταποίησης και υπηρεσιών να συρρικνώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2009 για δεύτερο διαδοχικά μήνα.

Μια μέτρηση εντός των εκτιμήσεων είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντική αντίδραση στο ευρώ. Οι χρηματιστές είχαν απεριόριστες ευκαιρίες να προεξοφλήσουν την έκταση της ευρωπαϊκής ύφεσης. Ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα μπορεί να επιβαρύνει το ενιαίο νόμισμα καθώς ενισχύει τις προσδοκίες για πρόσθετα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται η συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού επτά ετών. Η Γαλλία εξακολουθεί να αντιτίθεται στις προτεινόμενες περικοπές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ η Βρετανία απειλεί με βέτο αν δεν μειωθούν οι δαπάνες στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας σε επίπεδο κράτους-μέλους.

Αν και πρόκειται για συνηθισμένη διαφωνία που επανέρχεται ανά καιρούς στην επιφάνεια για να καταλήξει σε συμβιβασμό, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι πιθανό να αναθερμάνει ακόμα περισσότερο τις εντάσεις.
Δεν αναμένεται τελική συμφωνία μέχρι αύριο αν και οι χρηματιστές θα επικεντρωθούν στις όποιες επίσημες δηλώσεις προκειμένου να καταλάβουν την πρόοδο των συνομιλιών. Ενδείξεις αδιεξόδου θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την αποστροφή ρίσκου, ενισχύοντας το δολάριο.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Πηγή: zougla.gr/FXCM