Ενδεχόμενο να στραφούν οι Βρυξέλλες προς τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου Trans-Anatolian (TANAP) άφησε ο Επίτροπος Ενέργειας Günther Oettinger, παρά την προηγούμενη στήριξη στον αγωγό Nabucco.

Μιλώντας στα εγκαίνια των γραφείων αντιπροσωπείας της αζέρικης κρατικής εταιρείας πετρελαίου SOCAR στις Βρυξέλλες, ο Oettinger είπε ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι τα κριτήρια που έχει θέσει πληρούνται σήμερα μόνο από τον αγωγό TANAP.

«Ωστόσο ο ΤΑΝΑΡ που προωθεί τώρα η SOCAR ίσως μπορέσει να ικανοποιήσει τα κριτήρια για τις απαιτήσεις χωρητικότητας, υποδομών, διαφάνειας και επεκτασιμότητας», είπε.

«Επομένως περιμένουμε ανυπόμονα να επικυρωθούν οι απαραίτητες συμφωνίες από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε.

Καθώς η SOCAR έχει ήδη γραφεία στην Κωνσταντινούπολη και το Λονδίνο, θέλει ακόμη να ανοίξει ένα γραφείο στη Μόσχα. Η Ρωσία από τη πλευρά της στηρίζει τον αγωγό South Stream μέσω της Gazprom.

Η ΕΕ ωστόσο βλέπει πιο θετικά την εισαγωγή φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας, για λόγους ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης της παροχής. Ωστόσο η αβεβαιότητα αναφορικά με τις προθέσεις του Αζερμπαϊτζάν έχει «θολώσει» το τοπίο.

Ο Murad Heydarov, σύμβουλος του προέδρου της SOCAR Rovnag Abdullayev, είπε στην EurActiv ότι ο ΤΑΝΑΡ που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018, αποτελεί ένδειξη της δέσμευσης της SOCAR για την ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση του φυσικού της αερίου.

Πηγή: euractiv.gr