Αποκλειστικές πληροφορίες της Euractiv από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι ένας από τους πιο διάσημους ευρωπαίους πολιτικούς, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και νυν πρόεδρος των Φιλελεύθερων στην Ευρωβουλή, Guy Verhofstadt, είναι πολύ πιθανό να μείνει, για μια ακόμη φορά, έξω από την κούρσα για την επιλογή του επόμενου Προέδρου της Κομισιόν.

Οι Φιλελεύθεροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν, αντικαθιστώντας τον José Manuel Barroso μετά τις ευρωεκλογές του 2014, διότι ο Δανός νυν Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen (φιλελεύθερος), αναμένεται να αναλάβει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγές της Euractiv από το Συνέδριο των Φιλελευθέρων, που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου, ανέφεραν ότι ακόμη και εάν ο Verhofstad είναι ένας από τους επικρατέστερους υπουψήφιους για την Προεδρία της Κομισιόν, το κόμμα δεν μπορεί να προωθήσει την υποψηφιότητά του, διότι ο Rasmussen, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας του οποίου η θητεία στο ΝΑΤΟ λήγει το 2014, έχει φιλοδοξίες να αντικαταστήσει τον Herman Van Rompuy στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εναλλακτικά, ο Rasmussen θα μπορούσε να διαδεχθεί την Catherine Ashton, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης.

Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις, θεωρείται σχεδόν απίθανο οι φιλελεύθεροι να αναλάβουν δύο από τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Ο Verhofstadt απευθυνόμενος στο Συνέδριο είπε ότι οι φιλελεύθεροι πρέπει να έχουν κοινό υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές. Οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες, το Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα εκλέξουν υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν πολύ πριν τις ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2014, προκειμένου να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους.

Το ΕΛΚ θα προτείνει τον Tusk;

Οι Σοσιαλιστές αναμένεται να προτείνουν τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Martin Schulz και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα των πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk, ανέφερε μιλώντας στους συντρόφους του ο Verhofstadt , προσθέτοντας ότι θα ήταν παράξενο εάν οι Φιλελεύθεροι «απέχουν» από την κούρσα μη προτείνοντας δικό τους υποψήφιο.

Ο Schulz είναι σχεδόν σίγουρος υποψήφιος. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν το ΕΛΚ προτείνει τον Tusk, που προέρχεται από χώρα εκτός ευρωζώνης και του οποίου οι γνώσεις στην αγγλική γλώσσα, ίσως δεν του επιτρέψουν να διαχειριστεί περίπλοκες συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν κάποιοι φιλελεύθεροι πολιτικοί «κεκλεισμένων των θυρών», δεν υπήρξε συναίνεση για κοινή υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν. Ένας ομιλητής μάλιστα κατηγόρησε τον Verhofstadt ότι χρησιμοποίησε το βήμα για να προωθήσει την δική του υποψηφιότητα.

Déjà vu;

Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο Verhofstadt δεν καταφέρνει να πάρει την προεδρία της Κομισιόν. Ήταν υποψήφιος το 2004, ωστόσο άσκησε βέτο ο βρετανός πρωθυπουργός Tony Blair. Και το 2009, οι πολιτικοί φίλοι του Verhofstadt ήλπιζαν σε μια συμμαχία Φιλελευθέρων-Σοσιαλιστών- Πρασίνων προκειμένου να αντικαταστήσει ο βέλγος τον Barroso. Ωστόσο οι πρωθυπουργοί Πορτογαλίας και Ισπανίας στήριξαν τον Barroso, με συνέπεια να καταρρεύσει η κεντροαριστερή συμμαχία.

Η EurActiv ζήτησε από το επιτελείο του Rasmussen να σχολιάσει τις φερόμενες φιλοδοξίες του να πάρει μία από τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ. Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Oana Lungescu, είπε:

«Η εντολή του γενικού γραμματέα παρατάθηκε πρόσφατα κατά ένα χρόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2014. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για αυτόν η στήριξη και η εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι κυβερνήσεις της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Επομένως, έχει δουλειά, είναι μεγάλη η δουλειά, και είναι πλήρως αφοσιωμένος σε αυτή».

Πηγή: euractiv.gr