Τη μείωση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης  τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκρίνει ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, ως την ενδεδειγμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, εκφράζοντας παράλληλα το σκεπτικισμό του για το ενδεχόμενο μίας δεύτερης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του επίσημου Ευρωπαϊκού τομέα.

«Η μείωση των επιτοκίων είναι καθοριστική και θα έλεγα ότι θα πρέπει να την εξετάσει και το ΔΝΤ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλάρα, σημειώνοντας μάλιστα πως, από την προσωπική του εμπειρία ως πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, μία τέτοια κίνηση δεν θα ήταν πρωτόγνωρη για το ΔΝΤ, δεδομένων των πιστώσεων που προσέφερε σε φτωχές αφρικανικές χώρες σε προηγούμενες δεκαετίες.

Στρέφοντας το βλέμμα του στη νέα δέσμη μέτρων, που υπερψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, και την επακόλουθη προσδοκία για ταχεία εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο κ. Νταλάρα εξέφρασε την άποψη πως το «μπαλάκι» βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Ευρώπης, καλώντας τη Γηραιά Ήπειρο να λάβει «ξεκάθαρες αποφάσεις» και χαρακτηρίζοντας την έγκριση των νέων μέτρων ένα «σημαντικό βήμα μπροστά».

Τέλος, ο επικεφαλής του IIF εμφανίστηκε προβληματισμένος από το σενάριο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας πως αυτή η κίνηση θα «δημιουργούσε ένα ανεξέλεγκτο σύννεφο πάνω από την μελλοντική πολιτική υποστήριξη της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο κ. Νταλάρα είχε εκφράσει την αντίθεσή του και στο ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικών τίτλων από την Αθήνα, στην παρούσα υποτιμημένη τους αξία, με κεφάλαια των μηχανισμών διάσωσης, υπογραμμίζοντας και τότε τη λύση της μείωσης των επιτοκίων.

Τα σχόλια του κ. Νταλάρα έγιναν στο πλαίσιο εκτενούς συνέντευξης που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής.

Πηγή: skai.gr