Σε συζήτηση για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού στην Ευρώπη αφιερώθηκε η πρώτη μέρα του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών στο Δουβλίνο.

Οι πολιτικοί τόνισαν ότι οι φιλελεύθερες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη δεν πρέπει να μιμηθούν τους λαϊκιστές, παρόλο που τα απλά μηνύματά τους επηρεάζουν πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους σε όλη την Ευρώπη.

Η ευρωβουλευτής του σουηδικού φιλελεύθερου κόμματος Cecilia Wikström , είπε ότι αντί να αντιγράφουν τους λαϊκιστές, οι ευρωπαίοι φιλελεύθεροι πρέπει να στραφούν στην οικονομία.

«Είναι η οικονομία, ανόητε»

Αναφερόμενη στην φράση του Billy Clinton κατά την επιτυχημένη προεκλογική του εκστρατεία το 1992, η Wikström είπε ότι το κόμμα της για 8 χρόνια είχε έναν πολιτικό στόχο: να παρουσιάσει ανθρώπους, από όλες τις γενιές και κοινωνικές τάξεις, με αξιόπιστες και νέες «ευκαιρίες για τις ζωές τους».

Το πρόβλημα ωστόσο, τόνισε, είναι ότι με την οικονομική κρίση ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του.

«Ένα κεφάλι γεμάτο φόβους δεν έχει όνειρα», είπε. «Η έλλειψη εμπιστοσύνης, ο φόβος είναι ο κύριος εχθρός μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα, και εμείς ως πολιτικοί πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά αυτά τα προβλήματα, και να μην τα αντιμετωπίσουμε δίνοντας άλλα στερεότυπα. Εάν μιλάς για ολοκλήρωση, βρες λύση στην απασχόληση, στη στέγαση, στην εκπαίδευση, και μην ρίχνεις τις κατηγορίες σε κάποιον, χωρίς να αντιμετωπίζεις αυτόν τον κάποιον».

Νέος ρατσισμός οι κατηγορίες κατά των Βρυξελλών

“Μία λύση στο λαϊκισμό είναι να σταματήσουμε να κατηγορούμε τις Βρυξέλλες. Να είμαστε συγκεκριμένοι στην κριτική μας. Ποιόν κατηγορείς και γιατί; Εάν κατηγορείς την Κομισιόν, ή έναν επίτροπο, κατηγόρησε αυτό το θεσμικό όργανο, κατηγόρησε τον επίτροπο, αλλά μην κατηγορείς τις Βρυξέλλες! Οι Βρυξέλλες είναι μια πόλη! Είναι γελοίο να κατηγορείς τις Βρυξέλλες», είπε γελώντας.

Η Wikström αναφέρθηκε με χιούμορ στα στερεότυπα που είναι γενικώς αποδεκτά στο ευρωπαϊκό κοινό, τα οποία και χαρακτήρισε ρατσιστικά. Είπε με νόημα: “Είναι πολύ κοινό στις μέρες μας να διαβάζουμε ή να ακούμε για τους «τεμπέληδες έλληνες», ωστόσο θα ήταν απαράδεκτο να αναφερθούμε με τον ίδιο τρόπο στους Τανζανούς ή τους Αιγύπτιους χωρίς να κατηγορηθούμε για ρατσισμό και να προκαλέσουμε σκάνδαλο.

«Πώς δεχόμαστε σήμερα αυτές τις ταμπέλες μεταξύ μας, πώς και δεν ξεσηκωνόμαστε όταν ο Geert Wilders στην Ολλανδία αναρτά ιστοσελίδα όπου ο κόσμος μπορεί να καταθέσει παράπονα για τους νέους πολωνούς γείτονές του;», αναρωτήθηκε.

Απομόνωση ή ενσωμάτωση των λαϊκιστών;

Ο Jan-Kees Wiebenga, ολλανδός πρώην ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου (1999-2001) είπε ότι η οικονομική κρίση δεν είναι η αιτία του αυξανόμενου λαϊκισμού.

Στην Ολλανδία, η πρώτη φορά που λαϊκιστικό κόμμα εισήλθε στο κοινοβούλιο το 2002, πολύ πριν δηλαδή από την κρίση, το κόμμα Lijst Pim Fortuyn. Ανέφερε επίσης και το Vlaams Blok του Βελγίου, που το 2004 έγινε το πιο διάσημο φλαμανδικό κόμμα της χώρας.

Ο Wiebenga, μέλος του κόμματος VVD του πρωθυπουργού Mark Rutte, τόνισε ότι το κύριο ερώτημα είναι εάν πρέπει να απομονωθούν τα λαϊκιστικά κόμματα ή να κατασταθούν συνυπεύθυνα – μαζί με τους ψηφοφόρους τους- για τις πολιτικές τους. Έδωσε ως παράδειγμα το βελγικό Vlaams Blok, που απομονώθηκε από την υπόλοιπη βελγική πολιτική τάξη. Ωστόσο επεσήμανε ότι πήρε πολύ χρόνο μέχρι το εν λόγω κόμμα να χάσει την επιρροή του.

«Θα έλεγα ότι στην καταπολέμηση του λαϊκισμού, η φιλελεύθερη απάντηση δε θα πρέπει να είναι η αντιγραφή αυτών των λαϊκίστικων απόψεων. Αντίθετα, οι φιλελεύθεροι θα πρέπει να ακολουθήσουν την παράδοση της μετριοπάθειας και της ανεκτικότητας, καθώς και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού στον πολυπολικό κόσμο», τόνισε.

Πηγή: euractiv.gr