Πρωτοφανείς απειλές ακούστηκαν χθες (8 Νοεμβρίου) στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, με βουλευτή αλβανόφωνου κόμματος να κάνει λόγο για «κάψιμο της βουλής» προκειμένου να μην περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο για τους βετεράνους πολεμιστές εναντίον των Αλβανών ανταρτών στην σύγκρουση του 2001.

«Θα σας δείξω πώς κάποιος μπλοκάρει αυτό το νόμο […] Θα δείτε, όταν καταλάβουμε αυτό το βάθρο, αυτά τα μικρόφωνα και αυτό το κοινοβούλιο και τα κάψουμε», είπε ο Zijadin Sela, αλβανόφωνος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών (DPA) του Σκοπιανού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο που προωθεί το κυβερνών κόμμα του Nikola Gruevski, προβλέπονται συντάξεις, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και άλλα προνόμια στους βετεράνους στρατιώτες της ΠΓΔΜ που έδωσαν αγώνα εναντίον των Αλβανών ανταρτών το 2001.

Η αντίδραση των αλβανόφωνων κομμάτων είναι σφοδρή, καθώς θέλουν αυτά τα προνόμια είτε να επεκταθούν στους αλβανούς πρώην αντάρτες είτε να αποσυρθεί συλλήβδην το νομοσχέδιο.

Δεν κάνει πίσω το κυβερνών κόμμα

«Η αποφασιστικότητά μας να περάσουμε το νομοσχέδιο είναι μεγαλύτερη από την δική σας για το μπλοκάρετε», τόνισε ο βουλευτής Aleksandar Nikolovski από το κυβερνών κόμμα VMRO DPMNE.

Πηγή: euractiv.gr