Επίπληξη προς τη Βρετανία και την Γαλλία έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel λόγω της απειλής των δύο κυβερνήσεων, να ασκήσουν βέτο στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ ενόψει της συνόδου κορυφής 22-23 Νοεμβρίου για το Επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Μία μέρα μετά τις πιέσεις που δέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη βρετανική βουλή να είναι σκληρός αναφορικά με τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τη Γαλλία να «κυματίζει το βέτο» απειλητικά, η Merkel είπε:

«Δε θέλω να ρίξω παραπάνω βέτο στο δωμάτιο, δεν βοηθά να βρεθεί καμία λύση».

Οι προτάσεις για τη μείωση του επόμενου προϋπολογισμού 2014-2020 έχουν απογοητεύσει τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ που θέλουν να μειώσουν τις συνεισφορές τους ακόμη περισσότερο, λόγω των προσπαθειών τους να μειώσουν το χρέος τους. Ωστόσο εξόργισαν χώρες που εξαρτώνται κατά πολύ από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την οικονομική της ανάπτυξη.

Η γερμανίδα καγκελάριος επισκέπτεται τον Cameron την επόμενη εβδομάδα, ύστερα από την ταπεινωτική ήττα του στο κοινοβούλιο από τους ευρωσκεπτικιστές αντάρτες του Συντηρητικού του κόμματος, που δεν είναι ικανοποιημένοι από τις πιέσεις Cameron για πάγωμα του προϋπολογισμού.

Το Παρίσι έχει επίσης απειλήσει να μπλοκάρει τη συμφωνία- καθώς διαφωνεί με τις περικοπές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική- όπως επίσης και η Δανία, που θέλει «επιστροφές» στις συνεισφορές της παρόμοιες με εκείνες αρχικά της Βρετανίας, και εν συνεχεία της Γερμανίας, Σουηδίας, Ολλανδίας και Αυστρίας.

Η Merkel μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Enda Kenny, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο μετά την Κύπρο. Η Κυπριακή Προεδρία σήμερα, έχει προτείνει συμβιβασμό που περιλαμβάνει περικοπές πάνω από 50δις €.

Ο Cameron επαναλαμβάνει τις απειλές για βέτο

Μιλώντας στο Λονδίνο την Πέμπτη, ο Cameron, είπε ότι θα εισακούσει το κοινοβούλιο ύστερα από την ψήφιση των βρετανών βουλευτών υπέρ της μείωσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, και επιβεβαίωσε εκ νέου την υπόσχεσή του να χρησιμοποιήσει το βρετανικό βέτο εάν χρειαστεί.

«Σαφώς θα ακούσω προσεκτικά το κοινοβούλιο, ωστόσο πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση έχει την πιο σκληρή στάση απέναντι στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε σχέση με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις», υπογράμμισε.

«Εάν δεν πάρουμε αυτό που θεωρώ καλή συμφωνία για την Βρετανία, δεν θα διστάσω να ασκήσω βέτο στον επόμενο προϋπολογισμό».

Πηγή: euractiv.gr