Με εύλογη απορία οι Financial Times διερωτώνται γιατί δυο υπουργοί Οικονομικών – την ώρα που η χώρα κατέρρεε – δεν αξιοποίησαν την – αδιαμφισβήτητα «χρήσιμη» – λίστα Λαγκάρντ.

Όπως γράφουν οι Financial Times, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο διάδοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργοί Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τις αρχές του 2012, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια. Σημαντική λεπτομέρεια: εφόσον το ελληνικό κοινοβούλιο τους παραπέμψει σε δίκη.

Η εφημερίδα επικαλείται νομικούς οι οποίοι μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι η Βουλή της Ελλάδας καλείται να ερευνήσει γιατί δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών δεν καταδίωξαν περίπου 2.000 υπόπτους για φοροδιαφυγή τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ. «Το 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε από την κ. Λαγκάρντ – η οποία ήταν τότε υπουργός Οικονομικών – ένα CD με την λίστα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, όμως δεν έδωσε εντολές στην Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος για την διεξαγωγή πλήρους έρευνας. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αργότερα η λίστα “χάθηκε”», γράφεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Σε άλλο σημερινό άρθρο, η εφημερίδα κάνει αναφορά στην δίκη και την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη. Σύμφωνα με τους “FT”, η υπόθεση της δίωξης του δημοσιογράφου έχει πυροδοτήσει έντονη κριτική για το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας. «Αντί να συλλαμβάνουν τους φοροφυγάδες, συνέλαβαν τον δημοσιογράφο που δημοσίευσε τα ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή», είπε στους Financial Times ο Αιμίλιος Αβγολέας, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Eπιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Πηγή: zougla.gr