Ο επικεφαλής Της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi υποστήριξε την πρόταση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schäuble για την δραστική επέκταση των εξουσιών του Επιτρόπου Νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης , δίνοντας στις Βρυξέλλες μεγαλύτερο έλεγχο στους προϋπολογισμούς των κρατών.
Ο Schäuble, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ΕΕ χρειάζεται έναν Επίτροπο του οποίου η εξουσία επί των προϋπολογισμών των κρατών μελών, ταυτόχρονα μαζί με τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ομαλοποιηθεί η κρίση χρέους.
Η Καγκελάριος Angela Merkel, στην οποία είχαν αρχικά πει να είναι πιο προσεκτική σχετικά με το θέμα, αργότερα υποστήριξε τις προτάσεις του Shaüble εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου.
Ο Επίτροπος υποστήριξε ότι, η επέκταση των εξουσιών του Επιτρόπου των τρεχόντων νομισματικών και οικονομικών υποθέσεων, θα πρέπει να περιλάβει και τη δυνατότητά του να ασκήσει βέτο στους προϋπολογισμούς, αν σπάσουν τους κανόνες του ελλείμματος, ζητώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Η δημόσια στήριξη του Draghi για τις προτάσεις είναι μια ώθηση για το σχέδιο του Schäuble, αλλά μια τέτοια μεταρρύθμιση απαιτεί αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ, κάτι που θα απαιτείσει τη συναίνεση της Βρετανίας – η οποία αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση – να συναινέσει, εκτός αν συνταχθεί μια ξεχωριστή συνθήκη της ευρωζώνης
“Υποστηρίζω ρητά την πρόταση αυτή,” δήλωσε ο Draghi στο περιοδικό Der Spiegel που δημοσιεύτηκε την Κυριακή. “Είμαι σίγουρος: αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ, οι χώρες πρέπει να περάσουν ένα μέρος της κυριαρχίας τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, δήλωσε ο Draghi.
«Οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα βγάλουν κέρδος» από τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ
Ο Draghi είπε επίσης ότι δεν αναμένει το σχέδιο του για τις άμεσες χρηματικές συναλλαγές (OMT) να κοστίσει τα χρήματα των φορολογουμένων.
Υπάρχουν φόβοι ότι η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ένα απεριόριστο ποσό του χρέους από τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληθωρισμό και να κοστίσει τα χρήματα των φορολογουμένων, δήλωσε ο Draghi. “Το αντίθετο: μέχρι στιγμής έχουμε βγάλει ακόμη και κέρδη από τις αγορές ομολόγων μας, τα οποία στη συνέχεια πήγαν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες”, δήλωσε ο Draghi, και πρόσθεσε ότι αυτό θα παραμείνει υπόθεση των κυβερνήσεων της Νότιας Ευρώπης που συνεχίζουν τις μεταρρυθμίσεις, τους τελευταίους μήνες.
“Ένα πράγμα είναι σαφές: αν οι κυβερνήσεις της νότιας Ευρώπης συνεχίζουν την επιτυχή εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα βγάλουν κέρδος από τις αγορές μας. Δεν υπάρχει καλύτερη προστασία ενάντια στην κρίση του ευρώ από τις επιτυχημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. στη νότια Ευρώπη. ”
Υπερασπίστηκε το σχέδιό του για την αγορά ομολόγων μπροστά από τα μέλη του Bundestag την Τετάρτη, λέγοντας στους δύσπιστους Γερμανούς νομοθέτες ότι οι φόβοι της παράνομης κρατικής χρηματοδότησης ή του υψηλότερου πληθωρισμό ήταν άστοχοι.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Bundesbank, έχει καταγγείλει το σχέδιο του OMT ότι ισοδυναμεί με εκτύπωση χρήματος για τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.
Ήταν προσαρμοσμένο στο πρόγραμμα της αγοράς των ομολόγων της ΕΚΤ που διακόπηκε, το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων, για να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να υπαναχωρούν από τις υποσχέσεις τους για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Ο Draghi είπε ότι θα ήθελε οι διαφωνίες με επικεφαλής τον Jens Weidmann της Bundesbank – όπως σχετικά με το σχέδιο ΟΜΤ- να αντιμετωπίζονταν πιο ιδιωτικά.
“Θα ήθελα κάποιες συζητήσεις να γίνονται με ένα πιο ελεγχόμενο τρόπο,” δήλωσε ο Draghi, λέγοντας ότι αυτός και ο Weidmann κατανοούν ο ένας τον άλλον καλά. «Έχουμε τον ίδιο στόχο, η διαφορά των απόψεών μας σχετικά με τις σωστές μεθόδους δεν είναι αγεφύρωτη».
Πηγή: euractiv.gr