«Όταν μας ανατέθηκε από την πόλη της Κοπεγχάγης να δημιουργήσουμε τις φοιτητικές εστίες, ομολογώ ότι δεν ήταν και το ευκολότερο πράγμα. Έπρεπε να κατασκευάσουμε ένα κτίριο με 360 δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους, που θα φιλοξενούσαν φοιτητές», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της αρχιτεκτονικής εταιρείας Lundgaard & Tranberg Arkitekter.

Το Ørestad είναι μια «νεόκοπη» συνοικία της Κοπεγχάγης, με αρκετούς ελεύθερους χώρους πρασίνου και μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα, ό,τι πρέπει για τη δημιουργία μιας φοιτητικής εστίας επτά ορόφων και 27.000 τετραγωνικών.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια εστία διαφορετική από τις άλλες, ένα κτίριο συμβολικό της φοιτητικής ζωής. Επιλέξαμε το κυκλικό σχήμα γιατί δηλώνει την ισότητα μεταξύ των φοιτητών, την ιδέα της κοινοκτημοσύνης αλλά και το γεγονός ότι πρέπει να βλέπουν τη γνώση σφαιρικά», επεξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Έτσι οι φοιτητικές εστίες «Tietgenkollegiet» αποτελούνται από ένα κυκλικό κτίριο με εσωτερικές και εξωτερικές αυλές, με μεγάλα παράθυρα και άνετους κοινόχρηστους χώρους, καλύπτοντας στο έπακρο τις ανάγκες των φοιτητών.

Το κτίριο βραβεύτηκε ως «η ωραιότερη φοιτητική εστία στον κόσμο», δίνοντας ικανοποίηση τόσο στους ευφάνταστους δημιουργούς του όσο και στους χιλιάδες φοιτητές που φιλοξενούνται στους χώρους του.

Πηγή: perierga.gr