Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα ξεκινήσει να διαμορφώνει το «προφίλ» του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο επερχόμενο συνέδριο του στο Βουκουρέστι την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Wilfried Martens στους δημοσιογράφους

Ο Martens, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και ιδρυτικό μέλος της του ΕΛΚ, συναντήθηκε με τον Τύπο πριν από το συνέδριο της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι στις 17-18 Οκτωβρίου, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου. Το Συνέδριο, που πραγματοποιείται μία φορά κάθε τρία χρόνια, εκλέγει νέα ηγεσία και ενημερώνει την πλατφόρμα των συμμετεχόντων οργανισμών.

Ο Martens εξήγησε ότι για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Επιτροπής, η το ΕΛΚ θα προχωρήσει σε δύο στάδια. Το πρώτο θα είναι να συμφωνήσουν σχετικά με το προφίλ του υποψηφίου, και το δεύτερο σχετικά με τη διαδικασία της εκλογής.

“Θα εργαστούμε για το προφίλ των υποψηφίων μας, αυτή είναι η πρώτη φάση. Και προφανώς θα πρέπει να το συζητήσουμε στο συνέδριό μας στο Βουκουρέστι. Έχουμε να το συζητήσουμε και με τους αρχηγούς του κράτους και της κυβέρνησης. Αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο, δεν μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε, “δήλωσε ο Martens.

Αναζήτηση για κάποιον πολύγλωσσο

Ερωτηθείς ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του προφίλ θα είναι, όπως για παράδειγμα εάν θα ήταν μια προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να είναι ένας πρωθυπουργός με εμπειρία συνόδων κορυφής της ΕΕ, ο Martens αρνήθηκε να απαντήσει, εάν η εμπειρία του πρωθυπουργού θα είναι απαραίτητη, αλλά δήλωσε ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να μιλάει “πολλές γλώσσες».

Εκ πρώτης όψεως, η δήλωση του αποβάλλει τουλάχιστον ένα από τους ισχυρούς του ΕΛΚ, δηλαδή τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, του οποίου το όνομα ακούστηκε ως πιθανός διάδοχος του κ. José Manuel Barroso. Ο Τουσκ μιλάει αγγλικά, αλλά μετά βίας ικανοποιητικά ώστε να μπορεί να ασχοληθεί με πολύπλοκα θέματα στο υψηλότερο επίπεδο.

Ερωτηθείς εάν το ΕΛΚ προβλέπει κάποιο είδος αρχικής εκλογής, έδωσε αρνητική απάντηση, λέγοντας ότι το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) είχε επίσης απορρίψει την ίδια ιδέα.

Στοχεύοντας στον Στανίσεφ

Ο Martens είχε ως στόχο τον “συνάδελφό του», όπως αποκάλεσε το ηγέτη του PES Σεργκέι Στανίσεφ, ο οποίος υποστήριξε σε μια αποκλειστική δήλωσή στην EurActiv ότι ο Μπαρόζο σε πρόσφατη ομιλία του για την “κατάσταση της Ένωσης” είχε κλέψει την ιδέα από το PES.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα θα πρέπει να παρουσιάσουν τους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής πριν τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014.

Σε δήλωσή του ο Στάνισεφ υποστήριξε ότι ο Barroso είχε παρουσιάσει ως πρωτοβουλία κάτι για το οποίο, το PES είχε εργαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Martens έκανε μια μεγάλη αναδρομή στην ιστορία για να τονίσει τη θέση του σύμφωνα με την οποία η εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής ήταν πάντα κάτι που υποστηριζόταν το ΕΛΚ για πολλά χρόνια, και ότι αυτό που έγραψε ο Στάνισεφ “δεν ήταν αλήθεια”.

Ενώ μιλούσε, ο Martens διάβασε ένα άρθρο που ο ίδιος έγραψε σε απάντηση στον Στανίσεφ. Είπε ότι το ΕΛΚ προέτρεψε όλα τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να ακολουθήσουν το πνεύμα της «συνταγματικής συνθήκης»,η οποία όταν ακόμη ήταν προς επικύρωση προέβλεπε ότι ο διορισμός του Προέδρου της Επιτροπής θα πρέπει να λάβει υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών.

Αλλά παρ ‘όλα αυτά, ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ πρότειναν τον Guy Verhofstadt ως Πρόεδρο της Επιτροπής, μήνες πριν από τις εκλογές, τις οποίες κέρδισε το ΕΛΚ.

‘’Και ξέρετε τι συνέβη; Τέλος, ο Πρόεδρος Σιράκ και ο καγκελάριος Σρέντερ αναγκάστηκαν να αποδεχθούν, μετά από μια μακρά νύχτα συζητήσεων με τα άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να μην υποστηρίξουν τον κ. Verhofstadt και να αποδεχθούν μια ανοιχτή συζήτηση για ένα νέο υποψήφιο’’, είπε.

Ο Martens υπενθύμισε ότι το ΕΛΚ πρότεινε τον πρώην Επίτροπο Chris Patten, αλλά καθώς η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε, τελικά παρέμεινε ο Barroso.

Το 2009, ήταν «διαφορετικά», δήλωσε ο Martens, καθώς η Συνθήκη της Λισαβόνας έχει ήδη επικυρωθεί. Το άρθρο 17 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης – όπως τροποποιήθηκε από τη Συνθήκη της Λισαβόνας – καθορίζει τη διαδικασία για τον διορισμό του προέδρου και της ομάδας του.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ψηφίζει με ειδική πλειοψηφία για τον υποψήφιο για τη θέση του προέδρου, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές.

Η πρόταση αυτή στη συνέχεια έρχεται στο Κοινοβούλιο το οποίο πρέπει να εγκρίνει ή να ασκήσει βέτο στην απόφαση. Αν η απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υποστηρίζει τον υποψήφιο, αυτός ή αυτή θα εκλεγεί.

Ο Martens υπενθύμισε ότι το 2009, οι Σοσιαλιστές δεν είχαν παρουσιάσει έναν υποψήφιο. Πράγματι, εκείνη την εποχή ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας José Luis Rodríguez Zapatero και της Πορτογαλίας José Sócrates υποστήριζαν τον Barroso, καθιστώντας αδύνατο για τους συνδεδεμένους συναδέλφους τους με το PES να προτείνουν ένα εναλλακτικό υποψήφιο.

Ως εκ τούτου, ο κ. Μπαρόζο, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, επανεξελέγη με πλήρη ομοφωνία. Αυτό έχει θέσει τους κέντρο-αριστερούς ηγέτες σε μια δυσάρεστη κατάσταση, επειδή ορισμένοι από αυτούς είχαν κάνει σκληρές επιθέσεις εναντίον του και τελικά αναγκάστηκαν να τον στηρίξουν, είπε ο Martens.

Ρουμανία: «μια πιο ισορροπημένη κατάσταση»

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι το συνέδριο του ΕΛΚ πραγματοποιείται στη Ρουμανία, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, ο Martens προς έκπληξη όλων, δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα υποδοχής έχε βελτιωθεί.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Ρουμανία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση των μεγάλων εντάσεων, η ΕΕ, η Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ορισμένες ευρωπαϊκές οικογένειες παρενέβησαν, τονίζοντας την ανάγκη οι Ρουμάνοι πολιτικοί να σέβονται τους βασικούς κανόνες της Ένωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τελικά μια νέα ισορροπημένη κατάσταση», είπε.

Κληθείς να επαναλάβει αυτή τη δήλωση, είπε ότι «μια νέα, πιο ισορροπημένη κατάσταση δημιουργήθηκε’’.

Προφανώς, το ΕΛΚ είναι πιο χαλαρό σχετικά με την κατάσταση στη Ρουμανία από την κεντροαριστερή πολιτική οικογένεια. Το PES ήταν να διοργανώσει το συνέδριό του στο Βουκουρέστι πριν από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η κεντροαριστερή πολιτική οικογένεια αποφάσισε να κινηθεί προς τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε τελικά χώρα στις 28-29 Σεπτεμβρίου.

Επισήμως, ήταν οι οικοδεσπότες της Ρουμανίας, που ζήτησαν από το συνέδριο να μετακινηθεί.

Αλλά πριν από αυτό, το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που συνήλθε στις 25-26 Αυγούστου για ένα «Θερινό Πανεπιστήμιο» στη Λα Ροσέλ, είχε προβάλλει αντιρρήσεις να γίνει το συνέδριο στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, λόγω ανησυχιών για την καταπιεστική συμπεριφορά του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, αρχηγού των σοσιαλδημοκρατών, έναντι των πολιτικών αντιπάλων του.

Ο Martens εξήγησε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου στο Βουκουρέστι ελήφθη από την πολιτική οικογένεια του πριν από ένα χρόνο, με βάση τις ανταγωνιστικές προσφορές. Η Κύπρος επίσης ήταν υποψήφια για να φιλοξενήσει το συνέδριο του ΕΛΚ, είπε.

Πηγή: euractiv.gr