Πρόοδο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας σημειώνει η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες (10 Οκτωβρίου) προτείνει τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία που έχουν κολλήσει εξαιτίας του Κυπριακού.

Η Κομισιόν προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας χώρας, όπως είναι σήμερα η Τουρκία (από το 1999), η Κροατία (2004), ΠΓΔΜ (2005), Μαυροβούνιο (2008), Ισλανδία (2010) και Σερβία (Μάρτιος 2012).

Ωστόσο η πρόταση για την Αλβανία προϋποθέτει την ολοκλήρωση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και τον δικαστικό τομέα. Ωστόσο, σηματοδοτεί μεγάλη επιτυχία για μια χώρα που μετά την πτώση του κομμουνισμού δύο δεκαετίες πριν, ήταν από τις πιο απομονωμένες στην Ευρώπη.

Η Κομισιόν πρότεινε συμβιβαστική προσέγγιση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, προτείνοντας να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πριν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα. Καλεί μάλιστα τις δύο πλευρές να βρουν λύση «στα πρώτα στάδια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Αναφορικά με το Κόσσοβο, η Κομισιόν πήρε το πράσινο φως από όλα τα κράτη μέλη να ξεκινήσει τη διαδικασία σύνδεσης παρόμοια με εκείνη που οδηγεί σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία επιτεύχθηκε, παρόλο που Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Σλοβακία και Ρουμανία δεν αναγνωρίζουν το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Για την Τουρκία, η Κομισιόν σημειώνει ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες» για τα διαπραγματευτικά κεφάλαια που έχουν παραλύσει λόγω του Κυπριακού. Μέχρι τώρα μόλις ένα κεφάλαιο (στις επιστήμες και την έρευνα) έχει κλείσει προσωρινά. Άλλα 11 έχουν ανοίξει αλλά 8 παραμένουν μπλοκαρισμένα λόγω της αποτυχίας της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας του 2005.

Νέα για την Σερβία, δεν υπάρχουν. Η Σερβία που έγινε υποψήφια χώρα τον Μάρτιο αλλά χωρίς να λάβει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Κομισιόν τονίζει ότι θα προβεί σε πρόταση εφόσον βελτιωθούν οι σχέσεις με το Κόσσοβο.

Η Ισλανδία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Η Κροατία, που έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και αναμένεται να γίνει μέλος την 1η Ιουλίου του 2013, έχει μόνο το θέμα της επιτήρησης, η τελική έκθεση της οποίας είναι την επόμενη άνοιξη.

Τέλος το Μαυροβούνιο, που ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο, καλείται να «βελτιώσει το κράτος δικαίου».

H Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι ο μεγάλος ουραγός της ομάδας , καθώς η Κομισιόν εντοπίζει κωλύματα στις μεταρρυθμίσεις της διακυβέρνησης.

Πηγή: euractiv.gr