Σε αρκετά υψηλές όσο και ικανοποιητικές, σύμφωνα με τους ίδιους τους παραγωγούς, τιμές πουλήθηκε η εφετινή σοδειά του ενεργειακού φυτού ηλίανθος. Τους αγρότες, ιδίως της βόρειας Ελλάδας, ευνόησε φέτος κατά κύριο λόγο η ζήτηση όπως διαμορφώθηκε στην αγορά και κατά δεύτερο λόγο οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και το μειωμένο κόστος παραγωγής.

Η ικανοποίηση είναι διάχυτη σε όσους παραγωγούς έσπειραν την εφετινή χρονιά και καλλιέργησαν ηλίανθο, κάτι που επιβεβαιώνει μιλώντας στο paseges.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Λάζαρος Κιτσικίδης:

“Αναμφισβήτητα η εφετινή χρονιά έδωσε ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες της περιοχής που καλλιέργησαν ηλίανθο. Κι αυτό γιατί, αν και αρχικά είχαν υπογράψει συμβάσεις απορρόφησης του προϊόντος προς 35 λεπτά το κιλό, η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην εγχώρια αγορά, οδήγησε τους έμπορους να πληρώσουν επιπλέον 10 λεπτά το κιλό, δηλαδή 45 λεπτά συνολικά, για να πάρουν την παραγωγή”.

Γενικά πάντως θεωρείται ότι ένα από τα πλεονεκτήματα του ηλίανθου είναι ότι αποτελεί «επένδυση» με σχετικά χαμηλό ρίσκο για τους αγρότες, επειδή έχει χαμηλό κόστος, συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι για παράδειγμα.

Σε επίπεδο καθαρά καλλιεργητικό, τώρα, πρέπει να σημειώσουμε ότι εάν έχει προηγηθεί καλλιέργεια σιταριού, η απόδοση του φυτού θα είναι πολλαπλάσια. Λόγω του μεγάλου βάθους του ριζικού του συστήματος, επίσης, ο ηλίανθος εκμεταλλεύεται καλύτερα τα αποθέματα του νερού και, κατά συνέπεια, η παραγωγή μεγιστοποιείται.

Η φυτεία δεν θα πρέπει να ποτίζεται περισσότερο από τρεις με πέντε φορές σε διάστημα δύο μηνών, ενώ το τελευταίο πότισμα θα πρέπει να πραγματοποιείται στα μέσα Ιουλίου, ώστε τα νερά να καταλήγουν στις αντλίες βαθέων φρεατίων και το νερό να αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο.

Το καλαμπόκι

Όσον αφορά το καλαμπόκι, του οποίου ο θερισμός ολοκληρώνεται και για για φέτος, σύμφωνα με τον κ. Κιτσικίδη, οι τιμές διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 23 λεπτών το κιλό. Ωστόσο όπως προσθέτει το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, “οι αποδόσεις δεν ήταν μεγάλες και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κυμάνθηκαν μεταξύ 400 και 500 κιλών το στρέμμα”.

Πηγή: energypress.gr