Έκκληση στην Τουρκία για αυτοσυγκράτηση απεύθυνε η ΕΕ μετά την επίθεσή της εναντίον συριακών στρατιωτικών στόχων ως αντίποινα σε θανάσιμη επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 5 άτομα στην πόλη Akçakale.

Σε δήλωσή της την Πέμπτη (4 Οκτωβρίου), η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton, καταδίκασε την συριακή επίθεση στην τουρκική πόλη.

«Τα χθεσινά συμβάντα δείχνουν ξεκάθαρα τις τραγικές επιπτώσεις της συριακής κρίσης στις γειτονικές χώρες», είπε.

«Καλώ για ακόμη μια φορά τις συριακές αρχές να τερματίσουν άμεσα τη βία και να σεβαστούν πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία όλων των γειτνιαζόντων κρατών, τέτοιες παραβιάσεις της τουρκικής κυριαρχίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Κάνω έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση», τόνισε.

Στην Άγκυρα, το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως στον στρατό να χρησιμοποιήσει δυνάμεις εδάφους για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις στη Συρία. Η αντιπολίτευση αρνήθηκε να ψηφίσει μια τέτοια κίνηση σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan είπε χθες ότι η Άγκυρα «δεν ενδιαφέρεται» ξεκινήσει πόλεμο, αλλά πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει» την αποφασιστικότητα της χώρας του να υπερασπιστεί τους πολίτες της και τα σύνορά της.

Πηγή: euractiv.gr