Έκκληση προς τις Βρυξέλλες, για να υπάρχει ριζική μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας στην ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περικοπές καθώς και η «διαφθορά», θα απευθύνει σήμερα στην Αυστρία το Φόρουμ Υγείας Gastein.

«Είναι απαράδεκτο, πραγματικά αφόρητο, ότι οι μαζικές περικοπές θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας- θέτοντας σε πραγματικό κίνδυνο τους ασθενείς», θα πει σήμερα ο πρόεδρος του φόρουμ, Günther Leiner.

Ωστόσο θα προσθέσει ότι «παρά τις πιέσεις εξοικονόμησης χρημάτων, πολλοί πόροι πηγαίνουν σε περιττές δομές και υπηρεσίες».

Εάν η κρίση προσφέρει μια ευκαιρία, τότε ίσως είναι αυτή: ότι σίγουρα θα διασφαλίσουμε ότι θα διευθετηθούν αποτελεσματικά οι περιορισμένοι διαθέσιμοι πόροι προκειμένου να δοθεί στους ασθενείς η καλύτερη δυνατή θεραπεία», θα επισημάνει ο Leiner στους ευρωπαίους πολιτικούς σε θέματα υγείας.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης λέει ότι το 2010 Ιρλανδία, Εσθονία και Ελλάδα μείωσαν τον προϋπολογισμό για την υγεία μεταξύ 6,5% και 7,6%.

Δεν είναι μόνο τα χρήματα

Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι η Τσεχία και η Λετονία μεταξύ 2008 και 2010 μείωσαν τους προϋπολογισμούς τους στην υγεία κατά 25% και 30% αντίστοιχα.

Στη Βουλγαρία 1,800 άτομα προσωπικό εγκατέλειψαν το σύστημα υγείας ενώ στη Ρουμανία, 2,500 γιατροί μετανάστευσαν στο εξωτερικό από το ξέσπασμα της κρίσης. Περίπου 10,000 Ρουμάνοι περιμένουν ακόμα φάρμακα για χημειοθεραπείες.

Παρά την δριμεία κριτική για τις περικοπές των πόρων στον τομέα της υγείας, ο Leiner τονίζει επίσης ότι αυτές οι ανησυχητικές εξελίξεις πάνε χέρι με χέρι με «την προφανή αντίθεση ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης υπάρχει περίσσεια των δομών υγείας και υπηρεσιών, όπως η υπερβολική νοσηλεία, διάγνωση και θεραπεία».

Ο Leiner θα καλέσει την Ευρώπη να επανεξετάσει τη δομή των νοσοκομείων της, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν πάρα πολλά στα πλούσια κράτη, τα οποία και παράσχουν πιο ακριβές και προβληματικές υπηρεσίες.

Τονίζει ότι τα νοσοκομεία έχουν καλύτερη απόδοση όταν είναι μεγαλύτερα και μικρότερα.

Η διαφθορά στα νοσοκομεία

Σημαντικό πρόβλημα είναι επίσης η διαφθορά στα συστήματα υγείας, πιστεύει ο Leiner, τονίζοντας μια πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Απάτης και Διαφθοράς στον Τομέα της Υγείας, που ισχυρίστηκε ότι για κάθε 1τρις € που δαπανάται στις υπηρεσίες υγείας στην ΕΕ, 56δις € εξαφανίζεται ως αποτέλεσμα απάτης και διαφθοράς.

«Η περικοπή των υπηρεσιών υγείας δεν είναι η απάντηση στην εξυγίανση των προϋπολογισμών υγείας, χρειάζονται ριζικές αλλαγές στις δομές της υγείας», υπογραμμίζει.

Πηγή: euractiv.gr