Σήμερα, Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, οι Φυσικοθεραπευτές γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Φυσικοθεραπείας. Το φετινό μήνυμα του εορτασμού είναι: “Αν θέλεις να είσαι υγιής, μείνε δραστήριος σε όλη σου τη ζωή”.

Οι Φυσικοθεραπευτές είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες Υγείας με σαφές κλινικό υπόβαθρο, από τους οποίους οι ασθενείς τους δικαιούνται να έχουν απαιτήσεις. Η άριστη γνώση της φυσιολογίας, της κινησιολογίας και της εμβιομηχανικής του ανθρωπίνου σώματος, αποτελούν  τα βασικότερα όπλα του Φυσικοθεραπευτή στο σχεδιασμό στρατηγικών και πρωτοκόλλων θεραπείας, στη διάγνωση των μηχανικών αιτίων που προκαλούν πόνο ή κινητική δυσλειτουργία και την αποκατάστασή τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ένα άτομο υγιές θα πρέπει να είναι λειτουργικά ανεξάρτητο.

Οι Φυσικοθεραπευτές λειτουργούν είτε ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες Υγείας, είτε ως μέλη διεπιστημονικών ομάδων. Σήμερα στην χώρα μας υπάρχουν 7500 περίπου εγγεγραμμένοι Φυσικοθεραπευτές  στον  Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, από τους οποίους αρκετοί απασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα (Νοσηλευτικά Ιδρύματα, ΚΑΠΗ, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, Δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα), ενώ ο κύριος όγκος των Φυσικοθεραπευτών απασχολείται είτε ως ελευθεροεπαγγελματίες (Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας, κατ’ οίκον επισκέψεις) είτε ως υπάλληλοι του Ιδιωτικού Τομέα (σε Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας, Κέντρα Αποκατάστασης, Αθλητικές Εγκαταστάσεις). Επισημαίνεται ότι οι νέοι Φυσικοθεραπευτές που εισέρχονται στο χώρο, περίπου 500 το χρόνο, θα αντιμετωπίζουν στο εξής πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασης.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα