Στις 10, 11 και 12 Αυγούστου του 2012 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στην Πτολεμαΐδα, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Παντελίδης», η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Νεολαίοι από όλα τα ποντιακά σωματεία της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν για 8η συνεχόμενη χρονιά με σκοπό την επικοινωνία και την γνωριμία μεταξύ τους καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων. Το θέμα της φετινής συνάντησης ήταν «Η μετεγκατάσταση των προσφύγων του Πόντου και η δραστηριοποίηση των νέων στον Ελλαδικό χώρο».

Η έναρξη της συνάντησης έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Αυγούστου με τους χαιρετισμούς του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιου Παρχαρίδη, του προέδρου του Συνδέσμου των Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου κ. Στυλιανού Μωυσιάδη, του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε κ. Γρηγόρη Κεσαπίδη καθώς και της δημάρχου του Δήμου Εορδαίας κ. Παρασκευής Βρυζίδου.
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι η νεολαία με τις συναντήσεις της δείχνει την διάθεση να κρατήσει ζωντανή την παράδοση παρά τις οικονομικές δυσκολίες των ημερών μας και αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της Ομοσπονδίας και του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Τόνισε πως η οργάνωση της ποντιακής νεολαίας έχει πλέον πετύχει να καθιερώσει τις συναντήσεις αυτές και να στείλει με αυτόν τον τρόπο αισιόδοξα για το μέλλον μηνύματα.
Η βραδιά έκλεισε με δείπνο και γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με νεαρά ποντιόπουλα να τραγουδούν και να παίζουν σκοπούς της ποντιακής παράδοσης.
Οι εργασίες της 8ης συνάντησης ξεκίνησαν με την 1η θεματική ενότητα για την μετεγκατάσταση των προσφύγων του Πόντου στον Ελλαδικό χώρο. Στην ενότητα αυτή πραγματοποιήθηκε παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού με μαρτυρίες προσφύγων από το Μαυροδένδρι Κοζάνης, αλλά και την ζωντανή μαρτυρία του 97χρονου Ποντίου Αʼ γενιάς κ. Αναστάσιο Ιωαννίδη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στη συνάντηση συμμετείχε ο κ. Πελαγίδης Ευστάθιος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την εισήγηση του «Η αναγέννηση της Ελλάδος με την εγκατάσταση των προσφύγων, 1923 έως και σήμερα». Στην συνέχεια, ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των ομιλητών και των νεολαίων, στη διάρκεια του οποίου τέθηκαν διάφοροι προβληματισμοί γύρω από το θέμα των εργασιών. Στο τέλος της ημέρας πραγματοποιήθηκε η ανάλυση του ερωτηματολογίου που κλήθηκαν να συμπληρώσουν τα μέλη της νεολαίας, από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας και δείπνο και ποντιακό γλέντι με τους Αλέξη Παρχαρίδη και Γιώργο Σοφιανίδη.
Το πρωί της Κυριακής ακολούθησε η 2η θεματική ενότητα για την δραστηριοποίηση των νέων στον Ελλαδικό χώρο. Στην ενότητα αυτή συμμετείχε ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης με την εισήγηση του «Η συμβολή της Νέας Γενιάς των Ποντίων στα Ποντιακά δρώμενα και τον οργανωμένο Ποντιακό χώρο». Με το τέλος της εισήγησης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας για τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του Youth in Action, «Europe in Perpetuum Mobile», τέθηκαν διάφορες ερωτήσεις και συζητήθηκαν όλες οι απόψεις με την συμμετοχή των εκπροσώπων των συλλόγων.
Οι εργασίες της 8ης Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας έκλεισαν με τα ψηφίσματα της Συνάντησης τα οποία είναι τα εξής:

•Διακηρύσσουμε την πίστη μας για την συνέχιση και την ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας, καθώς και την ποινικοποίηση της αλλά και τη διάθεση και την απόφασή μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

•Απαιτούμε την αλλαγή του διοικητικού και νομικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά που δυστυχώς επί 48 συνεχή έτη διοικείται από μία οικογένεια και αποτελεί παγκόσμια πρωτιά οικογενειοκρατίας.

•Ζητούμε την ίδρυση κέντρου σπουδών με κεντρική βιβλιοθήκη και αρχειακή συλλογή, όπου θα μελετώνται θέματα που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη λαογραφία του Πόντου.

•Καλούμε την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας, που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο.

•Στηρίζουμε τη προσπάθεια διεκδίκησης της ανταλλάξιμης περιουσίας των προσφύγων.

•Καταδικάζουμε την εκπρόσωπο του ελληνικού κοινοβουλίου κυρία Ρεπούση , που εκμεταλλευόμενη της θέσεώς της κι αποσκοπώντας σε οικονομικά και πολιτικά οφέλη εμμένει στην εγκληματική παραποίηση της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, καθώς και την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της με την έξοδό της από το χώρο του κοινοβουλίου κατά τη διαδικασία του ενός λεπτού σιγής που πραγματοποιήθηκε προς τιμή των θυμάτων της γενοκτονίας του Πόντου.

•Καταδικάζουμε την απαγόρευση της καθιερωμένης εκδήλωσης μνήμης των θυμάτων της 19ης Μαΐου, που διοργανώνεται από τα 410 ενεργά σωματεία της ΠΟΕ στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, καθώς και την απαράδεκτη επιβολή προστίμου από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κύριο Γιάννη Μπουτάρη στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

•Καθιερώνουμε το μήνα Σεπτέμβριο ως μήνα ποντιακής διαλέκτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στην επικοινωνία μεταξύ των νέων.

•Εμείς οι νέοι ποντιακής καταγωγής, αγωνιζόμαστε καθημερινά με όλα τα μέσα προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουμε τη πολιτιστική μας ταυτότητα και να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας στις επόμενες γενιές Ποντίων.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα