Γράφει ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος Αντώνης Φαναριώτη
Το φετινό καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του και μαζί του και η ζωή κάποιων δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας από το ξέσπασμα πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές των τελευταίων 5 ετών στην χώρα μας έχουν κατέκαυσαν περίπου 6.000.000 στρέμματα. Ο απολογισμός είναι τραγικός – εφιαλτικός.

Στην Ζαχάρω Ηλείας, εκτός των εκτάσεων που κάηκαν, χάθηκαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Τα τελευταία χρόνια κάηκαν στην Ελλάδα εθνικοί δρυμοί, τόποι παγκόσμιας κληρονομιάς και πρόσφατα, το 40% περίπου των μαστιχόδενδρων της Χίου. Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά σε όλους τομείς. Ανθρώπινη ζωή, περιβάλλον, οικονομία.
Κρίνεται απόλυτα αναγκαίο να παρθούν άμεσα μέτρα για να λυθεί επιτέλους αυτό το εφιαλτικό πρόβλημα. Για την δασοπροστασία σίγουρα απαιτείται πολύ δυνατή νομική θωράκιση κάτι το οποίο υπάρχει. Η δημιουργία μίας ειδικής υπηρεσίας λοιπόν, η οποία θα απαρτίζεται από προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων και θα έχει αποκλειστικά την ευθύνη για την προστασία των δασών, σίγουρα θα αποτελέσει την λύση για τις πυρκαγιές. Θα ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία και φύλαξη δασών και δασικών εκτάσεων 12 μήνες τον χρόνο με περιπολίες και άλλες απαραίτητες ενέργειες. Θα επεμβαίνει σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών και θα έχει την ευθύνη συντονισμού της κατάσβεσης φωτιάς. 
Η ύπαρξη μίας μόνο υπηρεσίας που θα ασχολείται με την προστασία των δασών μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά. Διαθέτουμε ως χώρα όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την κατάσβεση των πυρκαγιών και παρ όλα αυτά κάθε χρόνο καίγονται χιλιάδες στρέμματα. Είναι οξύμωρο και πρέπει οι υπεύθυνοι να βρούνε τι φταίει και κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Ο δασικός πλούτος της χώρας χάνεται με γρήγορους ρυθμούς και αυτό πρέπει να σταματήσει.
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα