Με την Επιστημονική Ημερίδα «Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα» (1910-1925) Από την Αυτοκρατορία στο Εθνικό Κράτος, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2012, την οποία διοργάνωσε η Ε.Μ.Ι.Π.Η. από τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012 έως την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012.

Οι εργασίες της Επιστημονικής Ημερίδας ξεκίνησαν την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012. Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Μανώλης Ξυνάδας αναφέρθηκε συνοπτικά στην υπό εξέταση περίοδο και παρουσίασε τα πρακτικά της Α΄ Επιστημονική Ημερίδας, Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα (1890-1910), Στο λυκόφως της Οθωμανικής περιόδου, καθώς επίσης και τον Γ΄ τόμο του Επιστημονικού Περιοδικού της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Μελετήματα Ημαθίας.    
Κεντρικό θέμα της πρώτης συνεδρίας ήταν ο τύπος της εποχής πάνω στο οποίο στηρίχτηκαν κατά κύριο λόγο οι εισηγητές προκειμένου να παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους. 
Τις τρεις εισηγήσεις της πρώτης ημέρας συνέδεε ένα πρόσωπο, ο Ιωάννης Γεωργίου Γούναρης, ο οποίος αρχικά ως ανταποκριτής και αρθρογράφος της εφημερίδας «Ελλάς» και αργότερα ως εκδότης της εφημερίδας «Αστήρ» Βεροίας συνέβαλε στην παρουσίαση και αποτύπωση των γεγονότων και των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η πόλη στον τύπο.
Ιδιαίτερη τιμή και χαρά έδωσε στους διοργανωτές, τους εισηγητές και όλους τους παρευρισκόμενους η παρουσία των τριών τέκνων του Ιωάννη Γούναρη.
Οι εργασίες της ημερίδας συνεχίστηκαν το πρωί του Σαββάτου με την παρουσίαση θεμάτων που αφορούσαν σε διάφορα κοινωνικά, δικαστικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, ενώ η μεσημεριανοί συνεδρία ήταν αφιερωμένη σε θέματα που αφορούσαν τους Βεργιάνους Βλάχους και τους Εβραίους της Βέροιας, καθώς και την περίοδο του Εθνικού Διχασμού.
Η πρώτη απογευματινή συνεδρία ασχολήθηκε με θέματα που αφορούσαν την πολιτική κατάσταση στη Βέροια μετά την απελευθέρωσή της, ενώ η τελευταία συνεδρία είχε ως αντικείμενο το προσφυγικό ζήτημα στην Ημαθία και τη Βέροια, την εγκατάσταση των προσφύγων, την αντιμετώπισή τους από τις αρχές και άλλα σχετικά ζητήματα.
Κλείνοντας τις εργασίες της Επιστημονικής Ημερίδας ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. ευχαρίστησε τους συνεργαζόμενους φορείς για τη συνδιοργάνωση της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2012 καθώς και όσους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της ημερίδας (Επιστημονική, Οργανωτική Επιτροπή, Συντονιστές και Εισηγητές)  και ανακοίνωσε τη χρονική περίοδο και το θέμα το οποίο θα απασχολήσει την επόμενη επιστημονική ημερίδα. 
Η Γ΄ Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα, θα ασχοληθεί με την χρονική περίοδο 1925-1940 και το κέντρο ενδιαφέροντος θα στραφεί Στη Βέροια του Μεσοπολέμου. 
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα