Να πάρει άμεσα επίσημη θέση για το επεισόδιο με το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής στο Φαρμακονήσι, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες έλληνες ευρωβουλευτές.

Την 26η Σεπτεμβρίου σκάφος της διεθνούς δύναμης φύλαξης συνόρων FRONTEX καθώς επιχειρούσε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, κλήθηκε μέσω ασυρμάτου από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να απομακρυνθεί από την περιοχή. Το σκάφος της FRONTEX αρνήθηκε διότι βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Στο σημείο κατέφθασε σκάφος του ελληνικού λιμενικού το οποίο κάλεσε με τη σειρά του το τουρκικό σκάφος να απομακρυνθεί καθώς εκείνο βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Το τελευταίο αρνήθηκε με αποτέλεσμα να προκληθεί πρόσκρουσή του με το ελληνικό σκάφος.

«Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από τις πράξεις της»

Σε σχετική τους ερώτηση προς την Ευρωβουλή, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Μ. Γιαννάκου και Γ. Παπανικολάου κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει σαφή θέση αναφορικά με «ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για την αποτροπή τουρκικών συμπεριφορών που εμποδίζουν την εκτέλεση της αποστολής της FRONTEX θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πληρωμάτων των σκαφών».

«Η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τις προτροπές της Ε.Ε. τόσο σε ζητήματα καλής γειτονίας, όσο και σε θέματα συνεργασίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης […] Η ενταξιακή της πορεία εξαρτάται κυρίως από τις πράξεις της», τόνισαν οι ευρωβουλευτές.

Σημειώνεται ότι στις 28 Μαΐου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και FRONTEX σύμφωνα με το οποίο «η Frontex και οι αρμόδιες τουρκικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στους τομείς της ανάλυσης κινδύνου, εκπαίδευσης καθώς επίσης και στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης. Επιπλέον, η Frontex και οι αρμόδιες τουρκικές αρχές συμφώνησαν να ανταλλάξουν εμπειρίες και καλές πρακτικές όσον αφορά στον έλεγχο των συνόρων και συμφώνησαν επίσης στην δυνατότητα ανάπτυξης τούρκων αξιωματικών (deployment of Turkish officers) σε επιλεγμένα συνοριακά φυλάκια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στα πλαίσια του Focal point project».

Χουντής: «Νέα προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας»

Σε παρόμοια ερώτησή του προς την Επίτροπο Malmström ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής κάνει λόγο για νέα «παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» και καλεί την Κομισιόν να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η κα Malmström πρέπει «να αποφανθεί με βάση τις αναφορές που ασφαλώς έχει υποβάλλει ο κυβερνήτης του σκάφους της FRONTEX, αν το σκάφος έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα όπως όφειλε, αφού περιπολεί εντός των ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων […] το επεισόδιο αποτελεί νέα προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας εκ μέρους της Τουρκίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι η Κομισιόν πρέπει «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να πάψει η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

Ερωτήματα για την «καλή γειτονία» από την Κοππά

Στο ίδιο μήκος κύματος η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά κατέθεσε γραπτό ερώτημα στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, βρετανίδας Catherine Ashton.

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν «συμβιβάζεται με την πολιτική της καλής γειτονίας», ενώ ζήτησε από την Ashton να θέσει με «επιτακτικό τρόπο» στις τουρκικές αρχές το ζήτημα.

Πηγή: euractiv.gr