Το πόρισμα της Τρόικας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, καθώς και ο τρόπος αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης, θα κρίνει την περαιτέρω στάση της Γερμανίας ως προς το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος βοήθειας.

Αυτό έγινε σαφές σε συζητήσεις που είχαν Έλληνες δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και η Euractiv.gr, με αξιωματούχους στο Βερολίνο.

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schultz, μας είπε ότι είναι προτεραιότητα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τους Έλληνες, και τόνισε με έμφαση ότι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι η απόλυτη δέσμευση της Ελλάδας στο Ευρώ.

Για τον κ. Schultz , ακολουθεί στη συνέχεια ,η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να γίνει το επόμενο βήμα, δηλαδή η προσέλκυση επενδυτών στη χώρα.

Φορολογικές ελαφρύνσεις για γερμανικές επιχειρήσεις;

Πρέπει «να ξεπεραστεί η δυστοκία που υπάρχει», ώστε να γίνει φιλικότερο το κλίμα για τους επενδυτές, είπε o Πρόεδρος της Ευρωβουλής στην ενημέρωση προς τους έλληνες δημοσιογράφους. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Schultz τόνισε ότι η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ή η αγροτική παραγωγή, επισήμανε όμως «ένα τεράστιο πρόβλημα» όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι «δεν μας δίνονται πιστώσεις, χρηματοδοτήσεις».

Όποια επιχείρηση είναι διατεθειμένη να επενδύσει στην Ελλάδα, να ανοίξει θέσεις εργασίας, πρέπει να επιδοτηθεί, επισήμανε ο κ. Schultz , κάνοντας σαφές ότι οι επιδοτήσεις και οι φορολογικές ελαφρύνσεις επιχειρήσεων της Γερμανίας , θα πρέπει να συνδεθούν με την προϋπόθεση για την παροχή θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν έδειξε να συμμερίζεται την «σπέκουλα» που γίνεται στη Γερμανία για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην εργατικότητα των ελλήνων. «Η πολιτική μου εμπειρία λέει ότι για να λειτουργήσει η οικονομία, πρέπει να υπάρχει Εμπιστοσύνη και Αξιοπιστία. Και αυτό θα φέρει και χρήματα στη χώρα», τόνισε.

«Όσο οι Ευρωπαίοι δίνουν την εντύπωση ότι η ευρωζώνη θα ανατιναχθεί στον αέρα, τόσο πέφτει λάδι στη φωτιά. Πρέπει να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα ειδικές συνθήκες. Να σκεφτούμε τρόπους για να προσελκύσουμε επενδύσεις», τόνισε ο Schoultz στην συνομιλία που είχε με έλληνες δημοσιογράφους στα Κεντρικά Γραφεία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο Βερολίνου, όπου, όπως ανέφερε, ήδη εργάζονται για να «στηθεί η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας», ενόψη των Ομοσπονδιακών εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Στήριξη στην Ελλάδα = Στήριξη στο Ευρώ

«Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως συνώνυμο της κρίσης. Δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μέλος της ΕΕ. Δεν γίνεται ένα κράτος-μέλος να μείνει παραγκωνισμένο», ανέφερε από την πλευρά του, σε άλλη συνομιλία, ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Joachim Zeller, χριστιανοδημοκράτης (CDU) μέλος της Επιτροπής για την Ανάπτυξη των Περιφερειών.

Δεχόμενος σωρεία ερωτήσεων για το πώς κάποτε το Βερολίνο, αλλά και οι ευρωπαίοι εταίροι, αντιμετώπισαν το κόστος της ένωσης των δύο γερμανικών κρατών, ο Zeller ανέφερε ότι το Βερολίνο έχει λάβει περίπου 860 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και αντίστοιχα έχει λάβει από το Ταμείο Συνοχής, καθώς ολόκληρη η πόλη του Βερολίνου εντάχθηκε στον στόχο ΙΙ, πράγμα που σήμαινε ότι το 50% της προσπάθειας για απασχόληση των γερμανών πολιτών που έμειναν άνεργοι, χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικές πηγές.

Ο αρμόδιος για την περιφερειακή ανάπτυξη γερμανός ευρωβουλευτής αναφερόμενος στα Διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, δήλωσε ότι «σκοπός μας είναι να στηρίξουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις για να οδηγηθούν σε πρόοδο και ανάπτυξη» και περίπου κλείνοντας το μάτι στην Ελλάδα, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει η κάθε χώρα να θελήσει να συμπεριληφθεί κι όχι να γεννάει εμπόδια προωθώντας τοπικά συμφέροντα».

Σε μία συνάντηση με τον γερμανό ευρωβουλευτή Florian Toncar, που είναι αναπληρωτής πρόεδρος του FDP, πληροφορηθήκαμε ότι κάθε τρίμηνο οι εκθέσεις της Τρόϊκα μεταφράζονται στα γερμανικά για να περάσουν από το μικροσκόπιο της Μπούντεσταγκ. Εκεί μπορεί και να αποφασιστεί η ανακοπή της πορείας των δόσεων της βοήθειας, όπως είπε ο κ. Toncar μιλώντας για μια «επώδυνη εμπειρία», καθώς όπως εξήγησε, «ο απλός γερμανός πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπήκε με σωστές προϋποθέσεις στην Ευρωζώνη, αφού τα αναγκαία κριτήρια δεν είχαν εκπληρωθεί.

«Ίσως να αλλάξουμε λίγο τις προθεσμίες αλλά η φερεγγυότητα είναι ο στόχος και είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας που θέλει να αποκτήσει ανεξαρτησία στα οικονομικά της», επισήμανε.

Καταφύγιο κεφαλαίων η Γερμανία

Δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της συσσώρευσης του πλούτου στη βόρεια Ευρώπη ο ευρωβουλευτής Toncar. Περιγράφοντας το γεγονός ότι οι τιμές στη Γερμανία ανεβαίνουν επειδή οι ξένοι , κυρίως από το Νότο, καταφθάνουν στη χώρα του για να αγοράσουν ακίνητα, επιλέγοντας ένα κάπως ασφαλέστερο περιβάλλον για να τα τοποθετήσουν, μίλησε για «δραματική επίπτωση για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου» και πρότεινε ως «θεραπεία» την φορολόγηση τέτοιων περιουσιών.

Ο Axel Schafer του SPD, σε συζήτηση με τους έλληνες δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στις εποχές της λιτότητας που έζησε η Γερμανία και είπε ότι αυτός δεν είναι λόγος για να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. O Dieter Dehm από την πλευρά του (Die Linke) είπε ότι οι έλληνες συνταξιούχοι δεν φταίνε και έκανε λόγο για αλληλεγγύη.

Ως άνθρωπος που προέρχεται από το χώρο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ο Dehm καταφέρθηκε εναντίον της κερδοσκοπίας, πρόσθεσε, ότι οι φορολογικοί παράδεισοι πρέπει να εκλείψουν και τόνισε ότι είναι σημαντικό να αυξηθούν οι πηγές εσόδων στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν απάντησε στις ερωτήσεις μας, για τις καθυστερήσεις στην καταβολή του ΦΠΑ, ή για το ιδιαίτερο καθεστώς ελαφρύνσεων που ζητούν οι γερμανικές επιχειρήσεις που προτίθενται να αναπτύξουν δράση στην Ελλάδα.

Της Μαίρης Σάββα – Απεσταλμένης του Euractiv στο Βερολίνο

Πηγή: euractiv.gr