Τα κράτη της Ευρωζώνης προετοιμάζονται να επιτρέψουν την αύξηση της δύναμης πυρός του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ώστε να φτάσει σε πάνω από 2 τρις ευρώ και να είναι σε θέση να διασώσει μεγαλύτερα κράτη αν αυτό χρειαστεί, ανέφερε το περιοδικό Der Spiegel.

Το γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό ανέφερε ότι ο ESM θα έχει δύο εργαλεία, όπως ο προκάτοχος του, ο EFSF που θα του επιτρέπουν να χρησιμοποιεί δημόσια χρήματα για ιδιαίτερα ριψοκίνδυνες συναλλαγές όπως η αγορά των ισπανικών ομολόγων, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές θα παρέχουν τα υπόλοιπα.

Αν ο ESM πάρει την έγκριση να χρησιμοποιεί τις ίδιες τεχνικές μόχλευσης όπως ο EFSF θα αποκτήσει ικανότητα δανεισμού κοντά στα 2 τρις ευρώ, χωρίς να πρέπει οι χώρες να συνεισφέρουν επιπλέον κεφάλαια.

Αλλά αυτές οι τεχνικές μόχλευσης δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από το σύνολο των μελών της Ευρωζώνης, με τη Φιλανδία να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, στηρίζει το σχέδιο αλλά η Φιλανδία εμποδίζει την άμεση εφαρμογή του, έλεγε το ρεπορτάζ.

Εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι ακολουθώντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ESM, αυτός θα έχει τα ίδια εργαλεία με τον EFSF.

Είπε ακόμη, ότι η Γερμανική συνεισφορά παραμένει στα 190 δισεκατομμύρια και πρόσθεσε ότι όταν θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το αποτέλεσμα θα υποβληθεί στο Γερμανικό Κοινοβούλιο και τη Γερουσία για έγκριση. Το ποσό των 2 τρις ωστόσο είναι ακατανόητο, πρόσθεσε. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο/

Σε άλλο ρεπορτάζ από το περιοδικό Focus παρουσιάζονται ο κ Schäuble και η Καγκελάριος Merkel να επιθυμούν την αναβάθμιση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, Olli Rehn, ώστε να έχει την εξουσία να αποφασίζει για τις διαδικασίες εναντίον των κρατών που δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς τους στόχους. Η Merkel και ο Schäuble θέλουν επίσης τον ευρωπαίο επίτροπο να έχει την εξουσία να απαιτεί τροποποιήσεις στους αρχικούς προϋπολογισμούς που περιλαμβάνουν μεγάλα ελλείμματα, ανέφερε το περιοδικό.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, επικαλούμενος τη συνέχιση των συζητήσεων και την ανάγκη οι αρχηγοί των κρατών να βρουν τρόπους να ενισχύσουν τη νομισματική ένωση.

Πηγή: euractiv.gr