To 55% των αμερικανών θεωρούν την Ευρώπη πιο σημαντική για τα εθνικά τους συμφέροντα από ότι την Κίνα ή την υπόλοιπη Ασία, σύμφωνα με την έρευνα του αμερικανικού German Marshall Fund, που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αλλαγή σε σχέση με πέρυσι, όπου η Ευρώπη θεωρήθηκε κατά 17% λιγότερο σημαντική, τόνισε ο Ian Lesser, διευθυντής του German Marshall Fund στις Βρυξέλλες.

Η τελευταία έρευνα δείχνει στροφή των αμερικανών στη στάση που είχαν το 2004, όταν το 54% των ερωτηθέντων είχε τονίσει ότι οι ευρωπαίοι είναι πιο σημαντικοί για τα ζωτικά τους συμφέροντα από ότι οι ασιατικές χώρες (29%). Από την ευρωπαϊκή πλευρά, οι ερωτηθέντες τόνισαν ότι για την Ευρώπη οι ΗΠΑ είναι πιο σημαντικές από την Ασία, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σχέση με πέρυσι.

Παρόλο που η κρίση της ευρωζώνης ίσως έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ενίσχυση της αντίληψης των αμερικανών και έδωσε έμφαση στην ισχυρή αλληλεξάρτηση της διατλαντικής οικονομίας, ευρωπαίοι και αμερικανοί έχουν την ίδια «αρνητική» άποψη για την Κίνα (50% και 52% αντίστοιχα).

«Δεν θεωρώ ότι είναι μια μακροπρόθεσμη τάση», σχολίασε ο David O’Sullivan, γενικός διευθυντής του διπλωματικού σώματος της ΕΕ (EEAS). «Δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, θεωρούμε ότι και η Ασία είναι σημαντική», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο, ευρωπαίοι και αμερικανοί πρέπει να επανεπενδύσουν στη σχέση τους, που δεν είναι αποκλειστική, αλλά θα πρέπει να λάβει υπόψη της άλλους στρατηγικούς εταίρους.

Τα 2/3 των ερωτηθέντων αμερικανών θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει ισχυρή ηγεσία στις παγκόσμιες υποθέσεις. Ωστόσο υπήρξε διαφορά αναφορικά με την κομματική προέλευση των ερωτηθέντων. 74% των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι ΗΠΑ και ΕΕ ήδη μοιράζονται αρκετές αξίες που τους επιτρέπουν να συνεργαστούν στις διεθνείς υποθέσεις, σε αντίθεση με το 60% των Ρεπουμπλικάνων.

Η έρευνα διεξήχθη σε 15 χώρες με ένα τυχαίο δείγμα 1,000 ατόμων σε κάθε χώρα- Βουλγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο- όπως επίσης και Τουρκία, Ρωσία και ΗΠΑ.

«Άγνωστος» στην Ευρώπη ο Romney

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η φήμη των ΗΠΑ στην Ευρώπη ίσως υποστεί πλήγμα, σε περίπτωση που κερδίσει στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Romney.

Μόλις το 23% των ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, ενώ το 39% έχει αρνητική. Ακόμη, ένα σημαντικό ποσοστό 38% των ευρωπαίων δεν ήξερε ή αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα- υπογραμμίζοντας ότι ο Romney είναι ακόμη άγνωστος εκτός ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο ποσοστό αντιπάθειας προς το πρόσωπό του διαπιστώθηκε στη Γερμανία (51%).

Παρόλο που είναι πολύ πιθανό να παραμεριστούν οι αρνητικές απόψεις της διεθνούς δημοσκόπησης από την πλευρά του Romney, ο Peter Spiegel από τους Financial Times είπε: «Ο διεθνής σεβασμός για τον πρόεδρο πράγματι παίζει ρόλο στην εσωτερική πολιτική», ενώ πρόσθεσε ότι ο Obama έχει εξαιρετική ικανότητα να φανεί οξυδερκής στην διεθνή σκηνή.

Αντίθετα, ο Obama τυγχάνει μεγάλης στήριξης στην Ευρώπη- παρά την πτώση 12% από την πρώτη χρονιά ανέλαβε τα προεδρικά ηνία.

Το 71% των ευρωπαίων εγκρίνει τη διαχείρισή του στις διεθνείς υποθέσεις. Ωστόσο διαπιστώνεται σημαντική πτώση στην Ανατολική Ευρώπη, πχ στη Βουλγαρία σημείωσε πτώση 21% από το 2009 (τώρα είναι στο 51%), στην Πολωνία πτώση 16% (σήμερα στο 49%).

Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του Obama ήταν στη Γαλλία (89% θα ψήφιζαν υπέρ του Obama ενώ μόλις 2% υπέρ του Romney).

Πηγή: euractiv.gr