Σχέδια για μια ενιαία αντιμετώπιση στο ξέπλυμα χρήματος και στα στημένα παιχνίδια καταρτίζει η Ευρωβουλή, σύμφωνα με σχετική χθεσινή (17 Σεπτεμβρίου) συζήτηση.

«Οι στημένοι αγώνες ίσως φαίνονται ήσσονος σημασίας ζήτημα, αλλά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την Ευρώπη», επεσήμανε η σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Emine Bozkurt, που είναι συντάκτρια της έρευνας για το μαγείρεμα των αγώνων και τη διαφθορά στον αθλητισμό. «Είναι μια μορφή εγκλήματος με πολλά έσοδα και υπερβολικά μικρές ποινές καθώς ποσοστά εντοπισμού».

Η περιπλοκότητα των οικονομικών στον αθλητισμό και των παράνομων στοιχημάτων στο διαδίκτυο προσφέρουν ιδανικό χώρο για ξέπλυμα χρήματος, με τα ποσά να φθάνουν μέχρι και δεκάδες εκ ευρώ. Ωστόσο, η πλειονότητα των κρατών μελών δεν έχουν προβλέψεις για τέτοιου είδους απάτες και στημένα παιχνίδια στο ποινικό δίκαιο.

Κάποιες χώρες έχουν ελάχιστα πρόστιμα μέχρι και 100€ και ανώτατες ποινές φυλάκισης μέχρι και 4 χρόνια.

Η UEFA λέει ότι διεξάγει έρευνα για 19 χώρες και 4 υποψήφιες προς ένταξη.

Η έκθεση της Bozkurt λέει ότι «έχουν εντοπιστεί ισχυροί δεσμοί μεταξύ του ποδοσφαιρικού κατεστημένου και εγκληματικών οργανώσεων, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη και τα βαλκάνια».

Έρευνα του Institut de Relations Internationales et Stratégiques αναφέρει ότι σε χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Βουλγαρία και η Σερβία, οι εγκληματίες έχουν διεισδύσει σε ποδοσφαιρικές ομάδες και ενώσεις και λειτουργούν μέσα από αυτές, ενώ χρησιμοποιούν τις ομάδες για να καλύπτουν μια σειρά εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Η ευρωβουλευτής Bozkurt τονίζει ότι πολλοί οργανισμοί κάνουν έκκληση για πανευρωπαϊκή προσέγγιση στην ποινικοποίηση των στημένων αγώνων, προτείνοντας ένα πανευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο όπως και συμφωνίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για τον συντονισμό των ερευνών.

Πολλοί οργανισμοί έχουν ήδη ξεκινήσει τον αγώνα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στον αθλητισμό, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, που υιοθέτησε σύμβαση για τα στημένα, η FIFA καθώς και η Interpol, που συμφώνησαν σε μια συνεργασία ύψους 20εκ € που έχει ως στόχο την καταπολέμηση του προβλήματος στην Ασία. Έρευνες διεξάγουν και οι Eurojust και Europol.

Η κύπρια επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου τόνισε ότι ζητά ευρωπαϊκά κονδύλια από τον προϋπολογισμό 2014-2020 προκειμένου να καταπολεμήσει «τις διεθνείς απειλές του αθλητισμού», συμπεριλαμβανομένων των στημένων.

Αυτό το μήνα επίσης, ο επίτροπος ενιαίας αγοράς Michel Barnier, ανακοίνωσε σχέδιο δράσης για να συζητηθεί ο τρόπος «Ρύθμισης των στοιχημάτων στην Ευρώπη».

Η ακεραιότητα

Αυτή την εβδομάδα η FIFA εξέτεινε την ποινή του πρώην ποδοσφαιριστή της Juventus, Antonio Conte, ο οποίος κατηγορείται για γνώση αλλά μη αναφορά στησίματος αγώνα της ομάδας του Σιένα, στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας.

Ακόμη φέτος το καλοκαίρι, οι αρχές συνέλαβαν 11 ποδοσφαιριστές στην Ιταλία, που φέρονται να έχουν λάβει δωροδοκίες συνολικά 600,000 € προκειμένου να στήσουν τον αγώνα μεταξύ της Λάτσιο και της Λέτσε. Στημένα παιχνίδια εντοπίστηκαν επίσης στο Βέλγιο (υπόθεση Ye), στη Γερμανία (υποθέσεις Hoyzer και Bochum) και στη Φινλανδία (Tampere).

Πηγή: euractiv.gr