Την ώρα που στον μουσουλμανικό κόσμο συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της ταινίας «Innocence of Muslims», οι γερμανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης της προβολής της ταινίας για λόγους ασφαλείας.

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το ενδεχόμενο προβολής της αντι-ισλαμικής ταινίας «Αθωότητα των μουσουλμάνων» στη Γερμανία. Σε εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, η καγκελάριος είπε ότι εξετάζεται από τις αρχές κατά πόσο η προβολή θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. Για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της ταινίας, η Αγκελα Μέρκελ είπε: «Μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι».

«Είμαστε μια χώρα όπου υπάρχει θρησκευτική ελευθερία και ελευθερία της άποψης. Όμως στο άρθρο 5 του γερμανικού συντάγματος γίνεται ωστόσο αναφορά και στους περιορισμούς. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο του αμερικανού πάστορα Τέρι Τζόουνς στη Γερμανία. (…) Η βία δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να εκφράσεις την άποψή σου. Μετά από τα επεισόδια στις πρεσβείες ή ότι συμβαίνει εδώ στη Γερμανία θέλω να τονίσω για μια ακόμα φορά ότι όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται σε διάλογο. Είναι η άποψή μας, αλλά θεωρώ ότι αυτή είναι η άποψη και της πλειοψηφίας των μουσουλμάνων».

Στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησαν να απαγορευθεί η προβολή της ταινίας με την αιτιολογία ότι «υπάρχουν και όρια στην ελευθερία της γνώμης», ενώ αντιθέτως βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων τάσσονται κατά της απαγόρευσης.

Πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια γερμανικών πρεσβειών

Χθες η ακροδεξιά οργάνωση «Pro Deutschland» ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα ότι θα προβάλλει δημόσια την ταινία. Μερικές ώρες αργότερα ο αναπληρωτής πρόεδρος Άλφρεντ Ντάγκενμπαχ διέψευσε τις προθέσεις της οργάνωσης, ενώ σήμερα ο πρόεδρος Μάνφρεντ Ρους δήλωσε, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ότι η ταινία θα προβληθεί. Σύμφωνα με την Pro Deutschland, η οργάνωση έχει καλέσει σε εκδήλωσή της το Νοέμβριο τον αμερικανό πάστορα Τέρι Τζόουνς.

Μετά από τα βίαια επεισόδια κατά των πρεσβειών των ΗΠΑ, αλλά και της Γερμανίας, την περασμένη Παρασκευή στο Σουδάν, το Βερολίνο περιόρισε το προσωπικό των πρεσβειών σε Τύνιδα και Χαρτούμ. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε δήλωσε σχετικά: «Μειώνουμε το προσωπικό της πρεσβείας μας στο Χαρτούμ. Ταυτόχρονα αυξάνουμε τα μέτρα ασφαλείας στις χώρες όπου πραγματοποιούνται επεισόδια. Για ευνόητους λόγους δεν μπορώ όμως να ανακοινώσω λεπτομέρειες. Αξιολογούμε την κατάσταση ανάλογα με την επικαιρότητα».

Tobias Oelmaier, Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: skai.gr/DW