Το ελληνικό σύστημα ασφάλισης είναι υπό κατάρρευση εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, της διογκούμενης ανεργίας και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αναφέρεται σε απόφαση που υιοθετήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η απόφαση δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, επισημαίνει ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να μειώσει και άλλο τις παρεχόμενες ασφαλιστικές και κοινωνικές υπηρεσίες, σε επίπεδα κάτω από τα ελάχιστα που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επισημαίνοντας το επείγον της υπόθεσης, η Επιτροπή Υπουργών ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει, με λεπτομερή της έκθεση, ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετά τα νέα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν και τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν μετά τον Νοέμβριο του 2011.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει ακόμη, κατά πόσον μπορεί να συμμορφωθεί με τα όσα επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης για τη διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, στο περιβάλλον συνεχούς λιτότητας, που επιβάλλεται από τον μηχανισμό στήριξης για την Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr