Ο Ισπανός πρωθυπουργός Marianno Rajoi δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απέκλεισε πάντως σθεναρά και με αποφασιστικότητα ενδεχόμενη προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

Ο Rajoi επανέλαβε πως η κυβέρνησή του θα μελετήσει προσεκτικά τους όρους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και ξεκαθάρισε αποφασιστικά ότι δεν θα δεχθεί υποδείξεις από κανέναν, για το πως θα χειριστεί τη βοήθεια.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το μόνο πράγμα που δεν θα αγγίξει, είναι οι συντάξεις γιατί οι συνταξιούχοι είναι η πιο ευπαθής ομάδα.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων για τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Χαλάρωση όρων και για Πορτογαλία?

Στο μεταξύ , η αποφασιστικότητα του Rajoi φαίνεται να επηρέασε τους δανειστές της Πορτογαλίας που δείχνουν να αποδέχονται χαλάρωση των στόχων αναφορικά με τη μείωση του ελλείμματος στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Vitor Gaspar, το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος διαμορφώνεται στο 5%, από 4,5% που είχε αρχικά συμφωνηθεί. Παράλληλα, ο αρχικός στόχος μετατίθεται για το 2013.

H Πορτογαλία αντιμετωπίζει δυσκολίες στο οικονομικό της πρόγραμμα, με τη χώρα να βιώνει την τρίτη της ύφεση σε τέσσερα χρόνια, και με είσπραξη φόρων χαμηλότερη από τα επίπεδα που είχε αρχικά υπολογίσει και ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 15,7%.

Ο νέος στόχος για τη μείωση του ελλείμματος, συμφωνήθηκε με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, που είναι και οι επίσημοι δανειστές της Πορτογαλίας.

Πηγή: euractiv.gr