Οι προτάσεις περί δημιουργίας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης ίσως έρθουν αντιμέτωπες με το «βέτο» των χωρών εκτός Ευρωζώνης, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους, προειδοποιούν αξιωματούχοι.

Η πρόταση της Κομισιόν αποτελείται από έναν κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με τον οποίο δίνονται πρωτοφανείς νέες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα απαιτεί ομόφωνη απόφαση από όλα τα κράτη μέλη.

Η δεύτερη πρόταση για κανονισμό τροποποίησης του ρόλου της Αρχής Ευρωπαϊκών Τραπεζών θα υπαχθεί στη διαδικασία συναπόφασης, απαιτώντας την συγκατάθεση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύγχυση και καθυστέρηση

Ο κύριος σκοπός είναι να εφαρμοστεί ο νέος εποπτικός μηχανισμός το συντομότερο δυνατό, καθώς τα προσχέδια κάνουν λόγο για έναρξη του νέου ρόλου της ΕΚΤ στις αρχές του επόμενου έτους.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες διατηρώντας την ανωνυμία τους είπαν ωστόσο χθες ότι τα δύο έγγραφα θα μπορούσαν να «συσχετιστούν» μεταξύ τους και με αφορμή το ρόλο της Αρχής των Ευρωπαϊκών Τραπεζών να καθυστερήσουν τη διαδικασία λήψης απόφασης στο Κοινοβούλιο.

«Ταυτόχρονα αυτό το φθινόπωρο, αντικείμενο διαπραγματεύσεων θα είναι και το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, και θα μπορούσε να είναι και το ίδιο μέρος των διαπραγματεύσεων», είπε ένας διπλωμάτης στην EurActiv, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό για το 2014-2020.

Οι 10 χώρες εκτός ευρωζώνης συναντήθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου ύστερα από πρόσκληση της Ουγγαρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv φαίνεται η ομάδα των «10» να πραγματοποιεί συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον Μάιο, για να συζητήσει τα ζητήματα όπου διακυβεύονται συμφέροντά της.

Ασυνήθιστη συμφωνία

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης- Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία- δεσμεύθηκαν να ενταχθούν τελικά στο ευρώ όταν έγιναν μέλη της ΕΕ το 2004. Ωστόσο ποικίλουν κατά πολύ ως προς την στάση τους απέναντι σε αυτή την υποχρέωση.

Ενώ Πολωνία και Ουγγαρία αποδέχονται ευρέως την υποχρέωσή τους να ενταχθούν εν τέλει στην ευρωζώνη, η Τσεχία θεωρεί ότι το μεταβαλλόμενο τοπίο στην ευρωζώνη ίσως αλλάξει την δέσμευσή της για ένταξη στο ευρώ.

Αυτά τα κράτη έχουν κοινό στόχο προστασίας του τραπεζικού τους βιομηχανία από οιαδήποτε αρνητική επίδραση μπορεί να έχει (το ευρώ) στον ευρύ και καλά εγγυημένο τραπεζικό τομέα στην περιοχή τους, που φιλοξενεί πολλές τράπεζες με υποκαταστήματα και επενδύσεις στην περιοχή τους.

Σημαντικές οι σχέσεις ΕΑΤ-ΕΚΤ

Θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι εάν ενταχθούν στον εποπτικό μηχανισμό πριν υιοθετήσουν το ευρώ, οποιαδήποτε απαίτηση να συμμορφωθούν με τους κανόνες θα εξισορροπηθούν και με δικαιώματα στις νέες προτάσεις, και να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις για αυτές.

Χώρες με ρήτρες εξαίρεσης από το ευρώ, όπως η Βρετανία- όπου διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό η ρύθμιση του τραπεζικού τομέα- και η Δανία, θέλουν να διατηρήσουν την έλεγχο των δικών τους ρυθμιστών για τις τράπεζες, χωρίς να θέλουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα.

Και οι δύο χώρες θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα διατηρήσει τις ισορροπίες ισχύος δίπλα στην ΕΚΤ, και είναι δυσαρεστημένες με την παρούσα κατάσταση των κανόνων ψηφοφορίας που εφαρμόζονται στις διαμάχες μεταξύ των δύο οργάνων.

Πηγή: euractiv.gr