Η Πάρος, μαζί με την Σαντορίνη, αποτελούν τις βασικές οινοπαραγωγές περιοχές του Αιγαίου. Η Πάρος έχει την απλή ονομασία ΠΟΠ Πάρος και την ονομασία ΠΟΠ Malvasia Πάρος, για τους γλυκείς λιαστούς οίνους.

Η λευκή ποικιλία Μονεμβασιά ήταν ουσιαστικά ταυτισμένη με την Πάρο. Από το 2010 συμμετέχει και στους οίνους του τόπου καταγωγής της που τη βάφτισε, τους λευκούς γλυκούς οίνους ΠΟΠ Μονεμβασία – Malvasia. Η Πάρος είναι η μόνη ζώνη ΠΟΠ που στον ερυθρό οίνο της συμμετέχει και λευκή ποικιλία. Αυτός είναι ο πάριος τρόπος για να μαλακώσει η σκληροτράχηλη Μανδηλαριά, ενώ ταυτοχρόνως οι ερυθροί οίνοι ωφελούνται και αρωματικά.

Τον 19ο αιώνα, όταν η φυλλοξήρα είχε πλήξει τον Ευρωπαϊκό αμπελώνα, η Πάρος εξήγαγε μεγάλες ποσότητες Μανδηλαριάς στην Γαλλία.

Μετά τους οίνους Μονεμβασία – Malvasia και σύμφωνα με την ιστορική πορεία του Μαλβαζία Οίνου, η Πάρος, που ήταν σημαντικός σταθμός στην πορεία του, απέκτησε το δικαίωμα παραγωγής του (πάγιο αίτημα των οινοποιών της Πάρου).

Στην Πάρο τα περισσότερα αμπέλια βρίσκονται σε χαμηλές πλαγιές περιμετρικά του βουνού Προφήτης Ηλίας (726 μ.), που υψώνεται στο κέντρο του νησιού.

Συνολικά, ο αμπελώνας της Πάρου έχει έκταση κοντά στα 5.000 στρ.

Στην Πάρο, όπως και σε πολλά άλλα νησιά των Κυκλάδων, η παραδοσιακή μόρφωση των πρέμνων είναι η άκορμη με αποτέλεσμα οι κληματίδες να έρπουν στο έδαφος. Ο κορμός, οι βραχίονες και οι σταφυλές των κληματίδων έρπουν στο χώμα σχηματίζοντας τις γνωστές “απλωταριές”. Το έρπον αυτό σύστημα μόρφωσης εφαρμόστηκε γιατί προφυλάσσει τους νέους βλαστούς και τις σταφυλές από τους σφοδρούς ανέμους που πνέουν στο νησί όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους.

Συναντάται κυρίως στους παλιούς, μεγάλης ηλικίας, αμπελώνες της Πάρου.

Οι απλωταριές διατηρούνται ακόμη, αλλά οι νεότερες φυτεύσεις αμπελώνων ακολουθούν το χαμηλό κυπελλοειδές, ή, το όρθιο γραμμικό αμφίπλευρο, όπου βεβαίως ο προσανατολισμός και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε αμπελοτόπι το επιτρέπουν. Ειδικώς τα γραμμικά σχήματα βρίσκονται κυρίως σε πεδινές εκτάσεις.

Τύποι οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πάρος:

Λευκός ξηρός (Μονεμβασιά 100%)

Ερυθρός ξηρός (Μανδηλαριά τουλάχιστον 35% και Μονεμβασιά)

Λευκός φυσικός γλυκός (λιαστός) ή οίνος λικέρ από λιασμένα σταφύλια (Μονεμβασιά τουλάχιστον 85% και Ασύρτικο)

Στους λευκούς γλυκείς οίνους η ονομασία Malvasia Πάρος γράφεται με γράμματα του ίδιου μεγέθους & χρώματος ως ενιαίο σύνολο. Στις ετικέτες το λατινικό Malvasia είναι υποχρεωτικό, όχι όμως, και στα έντυπα προώθησης όπου μπορεί να είναι Μαλβαζία. Η παλαίωση μπορεί να είναι 4, 8, 12, 16 και άνω χρόνια (πάντα ανά 4).

Παράγονται 7 οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πάρος (απλή) από 2 οινοπαραγωγούς και θα προστεθεί τουλάχιστον 1 οίνος Malvasia Πάρος.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Χάρης Καπλανίδης

Πηγή: protagon.gr