Εντός του μήνα, ή στις αρχές του επόμενου, αναμένεται να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει το θέμα της ρύθμισης των στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά από τα τέλη Αυγούστου το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ έχει έρθει σε επαφές με τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, από τις οποίες περιμένει ολοκληρωμένες προτάσεις.

Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες “λύσεις” οι οποίες “υπόσχονται” ότι θα μειώνουν τη μηνιαία επιβάρυνση για την εξυπηρέτηση δανείων. Μεταξύ αυτών, εξετάζεται και η ποσοστιαία σύνδεση του συνόλου των δόσεων με το μηνιαίο εισόδημα (30%), ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες “τεχνικές” λεπτομέρειες που θα δίνουν ανάσα στους δανειολήπτες, και κυρίως σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, εκτός από την επιμήκυνση που έχει γίνει πλέον… καθημερινή συνήθεια.

Παρ΄ όλα αυτά, τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι οι ρυθμίσεις, όποια μορφή και αν έχουν τελικά αυτές, δεν μπορούν να έχουν καθολικό χαρακτήρα καθώς το κόστος μίας τέτοιας κίνησης είναι απαγορευτικό, ενώ οίκοι αξιολόγησης εκφράζουν ανησυχίες για τα αποτελέσματα μίας τέτοιας απόφασης. Αναλυτές οίκων αξιολόγησης εκτιμούν στο Capital.gr ότι τα προβληματικά δάνεια αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους πιστωτικούς ομίλους, ωστόσο σε περίπτωση ρύθμισης εκφράζονται φόβοι ότι θα “κρυφτούν” οι πραγματικές επισφάλειες. Επίσης, “ίσως υπάρξουν πολλά κρούσματα ατόμων που θα εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση, ενώ έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν το χρέος τους”.

Την ίδια ώρα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι “τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν στην παρούσα φάση, από τη στιγμή που το κύμα φυγής κεφαλαίων έχει “κοπάσει”, τη μεγαλύτερη απειλή για τις τράπεζες και θεωρείται επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί μία λύση που αφενός να ικανοποιεί τα νοικοκυριά και αφετέρου να μειώνει τις πιθανότητες “γιγάντωσης” των επισφαλειών”.

“Είναι σαφώς καλύτερο να προχωρήσουμε σε, ακόμη και σε γενναιόδωρες, ρυθμίσεις, και να γλιτώσουμε τις επισφάλειες”, σημειώνει ανώτερο τραπεζικό στέλεχος. “Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν προσεχτικές κινήσεις, ενώ οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας”, προσθέτει ο ίδιος.

Πηγή: capital.gr