Έκκληση προς τη Γερμανία να ηγηθεί της πορείας εξόδου της ευρωζώνης από την ύφεση δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, δημιουργώντας μίας κοινή δημοσιονομική αρχή και παρέχοντας εγγυήσεις για κοινά ευρωομόλογα ή να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση απηύθυνε μέσα από συνέντευξή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Μιλώντας στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ο κ. Σόρος κάλεσε το Βερολίνο είτε να πάρει το ρίσκο σύμπλευσης με την υπόλοιπη Ευρώπη και να βυθιστεί ή να επιπλεύσει μαζί της είτε να φύγει από το ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτίμηση ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης θα αμβλυνθούν.

«Τα πάντα εξαρτώνται από τη στάση της Γερμανίας. Αν επιμείνει στην πολιτική της λιτότητας ή αν ενισχύσει την αποπληθωριστική στάση της, τότε στην πραγματικότητα θα ήταν καλύτερο μακροπρόθεσμα για τους ίδιους τους Γερμανούς να φύγουν από το ευρώ», δήλωσε ο κ. Σόρος.

Ο Αμερικανός επενδυτής χαιρέτισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις Ντράγκι για απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντάς τες «πιο ισχυρό βήμα από τα προηγούμενα». Σημείωσε ωστόσο ότι δεν αποτελεί την οριστική λύση.

Πρόσθεσε ότι δεν αναμένει από την Ισπανία να ζητήσει διάσωση έως ότου «βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο», προειδοποιώντας ότι η απαίτηση περισσότερων μέτρων λιτότητας από την περιφέρεια της ευρωζώνης θα είναι ένα ακόμα βήμα προς ένα μόνιμο διαχωρισμό της Ευρώπης σε δύο κατηγορίες.

Ο κ. Σόρος σημείωσε πάντως ότι για τον ίδιο η καλύτερη λύση θα ήταν να αλλάξει η γερμανική στρατηγική και το Βερολίνο να συμπεριφερθεί ως «καλοκάγαθος ηγεμόνας», παραμένοντας παράλληλα στην ευρωζώνη.

Η πρόταση του Τζορτζ Σόρος είναι να δημιουργηθεί μία Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Αρχή, ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα αναλάμβανε το ρίσκο όλων των κυβερνητικών ομολόγων που έχουν αγοραστεί από την ΕΚΤ, καθώς και τον έλεγχο των μηχανισμών στήριξης. Παράλληλα θα έπρεπε να συσταθεί ένα «ταμείο μείωσης χρέους», με αμοιβαιοποίηση των εθνικών χρεών άνω του 60% του ΑΕΠ. Στόχος της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο 82χρονος επενδυτής, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5% στο ρυθμό ανάπτυξης με υψηλότερο πληθωρισμό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πηγή: skai.gr