Το ενδεχόμενο πλήρους φοροαπαλλαγής για συγκεκριμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται εντός των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) εξετάζει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, προσανατολίζεται στην πρόβλεψη ρήτρας για τις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στις ΕΟΖ, η οποία θα προβλέπει ότι η αμοιβή των απασχολουμένων σε αυτές θα συνδέεται με την παραγωγικότητα.

Τις λεπτομέρειες του τελικού σχεδίου για τις ΕΟΖ αναμένεται να εξειδικεύσει το υπουργείο Ανάπτυξης εντός των επόμενων εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι μελέτη σκοπιμότητας για ΕΟΖ έχει υποβάλει ήδη η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ενώ ενδιαφέρον για τη δημιουργία ΕΟΖ έχει εκδηλωθεί και από άλλες περιφέρειες με πιο χαρακτηριστική αυτή της Πελοποννήσου. Καθεστώς ΕΟΖ μελετάται και για το Ελληνικό αλλά και για το παραλιακό μέτωπο Φαλήρου – Σουνίου.

Υποστηρικτές και πολέμιοι

Υποστηρικτές, αλλά και εχθρούς, συναντά το ελληνικό σχέδιο για τις ΕΟΖ. Βασικός υποστηρικτής εμφανίζεται η Γερμανία με πιο πρόσφατο τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και μέλους του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μάρτιν Σουλτς (SPD). Ενστάσεις εγείρει η Βουλγαρία, με τον ευρωβουλευτή της γείτονος Βλάντκο Τοντόροφο Παναγιότοφ να υποβάλει σχετική ερώτηση προς τον επίτροπο Όλι Ρεν.

Επιφυλάξεις, οι οποίες δεν έχουν εκφραστεί επισήμως, φέρεται να υπάρχουν και από τη Γαλλία, ενώ εκτός ΕΕ οι περισσότερες αντιρρήσεις προέρχονται από την Τουρκία.

Πηγή: skai.gr/Καθημερινή