Eλληνική λύση σε ένα διεθνές πρόβλημα!

Σύστημα αναγνώρισης ατόμων σε μέθη με τη χρήση 2 αλγόριθμων που συγκρίνουν εικόνες από θερμικές κάμερες ανέπτυξαν ο καθηγητής Βασίλης Αναστασόπουλος και η ερευνήτρια Γεωργία Κούκιου, από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής στον Τομέα Ηλεκτρονικής & Υπολογιστών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε ήδη στα διεθνή περιοδικά για θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας «International Journal of Electronic Security and Digital Forensics», στο Science Daily, αλλά και στο Wired!

[Ακολουθεί συνέντευξη της ερευνήτριας Γ. Κούκιου]

Πώς λειτουργεί:

Η πρωτοποριακή μέθοδος βασίζεται σε ειδικό λογισμικό που δημιούργησαν οι δύο Ελληνες επιστήμονες, το οποίο μπορεί να διακρίνει αν το άτομο είναι μεθυσμένο, αναλύοντας εικόνες που λαμβάνουν θερμικές κάμερες εξωτερικού χώρου.

Οι φωτογραφίες στη συνέχεια αναλύονται από 2 λογάριθμους που παρέχουν τη δυνατότητα 2 τρόπων ανίχνευσης της μέθης:

Με τον 1ο τρόπο συγκρίνονται οι αξίες από συγκεκριμένα εικονοστοιχεία (pixel) της φωτογραφίας του προσώπου του ατόμου μετά την κατανάλωση αλκοόλ με τις αξίες των ίδιων σημείων σε φωτογραφίες πριν την κατανάλωση που βρίσκονται στην τράπεζα πληροφοριών του λογισμικού. Εξαιτίας της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων στο πρόσωπο η διαφορά μεταξύ νηφαλιότητας και μέθης διακρίνεται εύκολα από την ανάλυση. Παρόμοια τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί σε συνοριακούς σταθμούς και διεθνή σημεία ελέγχου για την διαπίστωση περιπτώσεων μολυσμένων ατόμων με ιούς.

Στον 2o τρόπο εξετάζονται οι διαφορές μεταξύ της διαφαινόμενης θερμότητας σε διαφορετικά σημεία του προσώπου. Συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου τείνουν να ‘μεθάνε’ περισσότερο από άλλες. Για παράδειγμα στα μεθυσμένα άτομα υπάρχει αυξημένος θερμικός φωτισμός στην μύτη. Το σύστημα αξιολογώντας της αξίες των διαφορών θερμότητας στα διαφορετικά σημεία του προσώπου μπορεί να συμπεράνει αν κάποιος είναι μεθυσμένος ή όχι. Είναι σημαντικό ότι αυτός ο τρόπος αναγνώρισης της μέθης δεν χρειάζεται την ύπαρξη θερμικών φωτογραφιών του ατόμου όταν αυτό είναι αμέθυστο, αυξάνοντας έτσι τη χρηστικότητα του συστήματος.

Η ερευνήτρια Γεωργία Κούκιου δηλώνει:

«Το σύστημα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Αν και τα αποτελέσματα μέχρι τώρα ήταν αυτά που θέλαμε, θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα δείγματα για να προχωρήσει η έρευνα σε σημείο που θα μας ευχαριστεί».

Οι δοκιμές που έγιναν πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα 20 ατόμων που ήπιαν 4 ποτήρια μπύρας, ένα κάθε 20 λεπτά. Δεδομένων των διαφορετικών αντιδράσεων στο αλκοόλ ανάμεσα σε διαφορετικά άτομα, των διαφορετικών ρυθμών αφομοίωσης του αλκοόλ και των διαφορετικών αντοχών, οι μετρήσεις των επιστημόνων στις μέχρι τώρα δοκιμές ήταν τέτοιες ώστε να καλύπτονται περιπτώσεις μέχρι και αυτής ενός ατόμου ύψους 1, 85 μ και βάρους 100 κιλών.

«Το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ώστε αν ο οδηγός ήταν μεθυσμένος το αυτοκίνητο να μην έπαιρνε εμπρός ή από κέντρα διασκέδασης ώστε να μην καταναλώσει παραπάνω αλκοόλ κάποιος ήδη μεθυσμένος. Για την ώρα λόγω του σχετικά υψηλού κόστους μιας θερμικής κάμερας η χρήση του συστήματος φαίνεται να είναι πιο εύκολη από μεγάλους οργανισμούς ή υπηρεσίες που θέλουν να προστατέψουν τους εργαζομένους τους ή το κοινό από τη μέθη», είπε η κ. Κούκιου.

Η μέθοδος δεν απαιτεί την συνεργασία του ατόμου ενώ αποφεύγονται και υποκειμενικές κρίσεις που βασίζονται στη συμπεριφορά ενός ατόμου, για το αν αυτό το άτομο είναι μεθυσμένο.

– Γιατί η ανακάλυψή σας είναι GoodNews;

«Η ανακάλυψή μας, πέρα από το προφανές που είναι η λύση του προβλήματος των μεθυσμένων στην πρόκληση ατυχημάτων λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, είναι μια καλή είδηση για την καλή διαφήμιση της χώρας μας και την ανάδειξη της σοβαρής δουλειάς μέσω των ερευνών που γίνονται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια παρόλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Και φυσικά κάθε έρευνα και κάθε ανακάλυψη θα πρέπει να προωθείται, ώστε να υπάρξει ως πρότυπα για τους νέους και τα παιδιά».

– Πώς γίνεται σε μια χώρα σε τόσο βαθειά κρίση οι Έλληνες επιστήμονες να συνεχίζουν να αριστεύουν στην έρευνα και να συμβάλλουν στην επίλυση ενός παγκοσμίου προβλήματος -πόσο μάλλον εσείς που ζείτε σε μια επαρχιακή πόλη;

«Το πρόβλημα της κρίσης σίγουρα έχει επηρεάσει το χώρο της έρευνας όμως όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε επιστήμονες που έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια δουλειάς πάνω στην έρευνα να τα παρατάνε σε μια τέτοια δυσκολία. Ο χώρος της έρευνας έτσι κι αλλιώς είναι ένας χώρος δύσκολος είτε υπάρχει κρίση είτε όχι. Βέβαια οι καλές συνθήκες θα ήταν ένα θετικό στοιχείο και θα βοηθούσε θετικά στην εξέλιξη της έρευνας. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι ένα πολύ καλό ελληνικό πανεπιστήμιο και γίνεται σοβαρή δουλειά στην έρευνα και γενικά σε όλους τους τομείς ώστε να αναπτύσσεται και να δίνει πολλά εφόδια στους φοιτητές του. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι-καθηγητές που βοηθούν τους φοιτητές και βρίσκονται δίπλα τους και προωθούν την έρευνα χωρίς προσωπικό οικονομικό κέρδος. Και φυσικά μέσω της τεχνολογίας υπάρχει η δυνατότητα της επικοινωνίας και της συνεργασίας με άλλα Πανεπιστήμια εντός και εκτός της χώρας, ακόμα και ζώντας σε μια επαρχιακή πόλη. Επιπλέον, χάρη στην τεχνολογία δίνεται στους νέους πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες να είναι χρήσιμοι από “σχεδόν” κάθε γωνιάς της χώρας μας».

Η δημοσίευση στο Wired

http://www.wired.co.uk/news/archive/2012-09/04/thermal-scanning-drunks

Η δημοσίευση στο ScienceDaily

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120904100137.htm?

Το βιογραφικό του δρ. Βασίλη Αναστασόπουλου

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.physics.upatras.gr/main.php?categoryId=1&subCategoryId=2&name=homepage&subCatExist=true&u=5%20

Το βιογραφικό της υπ. δρ. Γεωργία Κούκιου:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έλαβε πτυχίο φυσικού το 2004 και M.Sc. στην ηλεκτρονική το 2006 από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο ΠΜΣ του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας Ψηφιακής Επεξεργασίας της Πληροφορίας.

Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Αναγνώριση Ψυχοσωματικής Κατάστασης Προσώπων με Υπέρυθρη Ακτινοβολία.

PUBLICATIONS

Scientific Journals

J1. G. Koukiou, C. Psychalinos, ‘Modular Filter Structures Using Current Feedback Operational Amplifiers’, Radioengineering 2010, Vol: 19, Issue: 4, Pages/record No.: 662-666.

J2. G. Koukiou, V. Anastassopoulos, ‘Drunk Person Identification using Thermal Infrared Images’, International Journal of Electronic Security and Digital Forensics (IJESDF).

CONFERENCES

C1. G. Κoukiou, G. Panagopoulos and V. Anastassopoulos, ‘Drunk Person Identification Using Thermal Infrared Images’, DSP 2009, Santorini, Greece.

C2. G. Κoukiou, V. Anastassopoulos, ‘Facial Blood Vessels Activity in Drunk Persons using Thermal Infrared’, ICDP 2011, London,UK.

BOOK

B1. G. Koukiou, ‘Current Feedback Operational Amplifiers (CFOAs) In Analog Integrated Filter Design’, LAP LAMBERT Academic Publishing GmbH & Co. KG, 978-3-8465-1958-5.

Πηγή: goodnews.gr